Светски познат, филмски и позоришни глумац, албанског порекла, Беким Фехмију рођен је 1. јуна 1936. године у Сарајеву. Први источно-европски глумац који је заиграо пред холивудским камерама и један од најбољих глумаца ког је југословенска кинематографија имала. 

1960. године након завршених студија, постаје редован члан, тада најбољег позоришта, Југословенског драмског позоришта. И данас наследницима своје професије служи као пример вредног и посвећеног студента, ког професори често спомињу. 1967. године даје отказ у ЈДП и постаје слободни уметник, од када је одиграо више од 40 главних, епизодних и споредних улога. 

Фото: Архива Новости

 

 

Сарађивао је са редитељима Дином де Лаурентисом и Џоном Хјустоном, а партнери на великом платну били су му Оливија де Хевиленд, Ава Гарднер, Дирк Богарт, Шарл Азнавур и друге светске звезде.

Његове култне улоге биле су у филмовима Специјално васпитање, Топле Године, Протест, Рој, Пут и многи други. Међутим оно што је заувек обележило његову каријеру и поставило га на педијастал, јесте улога у филму “Скупљачи перја”, где је играо лик Белог Боре. Овај филм је освојио Златну палму 1967. године у Кану, а 1968. је номинован за Оскара. Након чега почиње његова интернационална каријера. Постаје понос бивше Југославије. 

Био је ожењен глумицом Бранком Петрић са којом је имао два сина - Уликса и Хедона. Љубав између прослављене глумице Бранке Петрић и Бекима трајала је скоро пет деценија. Њихова љубав била је нешто посебно. 

Фото: Архива Новости

 

 

Беким Фехмију се убио у свом стану у Београду, 15. јуна 2010 године. У његовој радној соби испод белог чаршава и са пиштољем у руци, пронашла га је супруга Бранка. По његовој жељи из опроштајног писма које је раније припремио, његов пепео је просут у реку Бистрицу у Призрену. 

Године 1971. у листу "Спорт и свет" освануо је кратак чланак под називом "Лична карта" у коме је Беким говорио о свом сину Уликсу и супрузи Бранки. Чланак преносимо у целости:

Роди се у Сарајеву 1. јуна 1936. године у знаку близанаца. Висок 1,81, тежак 75 килограма, одлучан, тачан као сат, веран и поуздан. Воли љубичасту боју, сања познате личности, ускоро партнер Стефанија Сандарели, Трентињана, Марлон Бранда, Ив Монтана...

Фото: Архива Новости

 

 

Бранка

- Упознали смо се 1956. године и наша веза почиње 1963. на снимању Остојићевог филма "Саша". Кренуло је - војнички. Изашао ја из Армије, ошишан до главе, добио понуду, пала прва клапа, и кренула Бранкина и моја љубав. Пре три године родио нам се син Уликс. Нисам био ту. То је уствари била најтежа цена мог позива. Чекаш целог живота да ти се роди дете, а кад тамо, ти у белом свету... Бранка и ја смо често одвојени. Немамо времена да се бавимо ситницама. Трудимо се да једно другом створимо лепу атмосферу.

Фото: Архива Новости

 

 

Син Уликс

- Желели смо да му дамо име мог оца. После су Бранка и пријатељи предложили да се зове Уликс (Одисеј) у знак сећања на моју пшрву улогу у иностранству. Кад год се вратим из света доносим му играчке. Таман се навикне на мене а ја одем. Зато када сам овде, не раздвајамо се. Седнемо у ауто и одемо на Таш, Топчидер, шутирамо лопту до миле воље, седнемо на рингишпил, он порасте а ја подетињим...

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у часопису "Спорт и свет" 28. маја 1971. године. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".