Култна глумица Соња Савић је говорила како бубњар Шарло Акробате и онога што ће се касније звати Екатарина Велика, створио и Милана Младеновића и Маргиту и Душана Којића Коју.

 

 

Иван Ивица Вдовић рођен је 23.2.1961. године. Своју музичку каријеру започео је још као гимназијалац, на бубњевима у бенду званом "Лимуново дрво". Касније је засвирао у бенду "Сунцокрети", чији су познати чланови били између осталог и Бора Ђорђевић и Биља Крстић.

У "Сунцокретима" Вд остаје тек накратко да би се потом прикључио једној од највећих група ових простора - "Шарлу акробати". Мало који је бенд успео у тако кратком времену да остави неизбрисив траг на југославенској музичкој сцени, и то са само једним албумом под називом "Бистрији или тупљи човек бива кад..." Име за албум одабрао је управо Вд.

 

 

Група "Шарло акробата" је постојала тек нешто јаче од годину дана, тачније од 180 до 1981. године. Уз Вд-а поставу су сачињавали Милан Младеновић и Душан Којић Која.Од њих тројице данас је жив остао још само Која, који је у међувремену и даље стварао бескомпромисно стварао изврсну музику.

Прво појављивање "Шарло акробата" је доживео у легендарном СКЦ-у, у априлу 1980. године. Јавност ће "Шарла акробату" памтити по култним хитовима као што су "Она се буди", "Нико као ја", "Око моје главе" и "Мали човек". 

Многи познаници су га касније описивали управо онаквим какву је улогу одиграо у хит филму Југословенске кинематографије раних осамдесетих година "Дечко који обећава". Говорили су да је био ћутљив музичар и најшарматнији момак у друштву, увек спреман на шалу.

 

 

- Личио је на Џонија Ротена из "Пистолса", први је заменио палице ритам машином и обележио звук "Шарла Акробате". Сећам га се као најшармантнијег момка у друштву, правог зезатора који је увек био спреман да одвали добру шалу. Био је познат и по неким навикама које ни за живу главу није мењао. Нигде није ишао без својих бубњарских палица и никада се никоме није јављао телефоном. Човек једноставно није користио телефон. Када треба да изађемо, он лепо стане испод  прозора и звижди. Боже, колико се тај човек назвиждао испод мог прозора - биле су речи водитељке Дубравке Марковић.

- Вд је био невероватно талентован бубњар, можда и најталентованији од свих, такође је био и школован, волео је, али и знао да свира јазз, што је доста битно. Ми смо се заиста добро слагали и свирачки налазили - говориле су колеге о Ивану.

 

 

Вд-ова сестра Тања, је свог брата описала као надпросечног "вуковца" који је често био награђиван због свог одличног успеха који никада није био испод 5.00. 

Она тврди да се Шарло распао због Вд-овог инсистирања да се у групу доведу Горан Вејвода, па чак и Беби Дол. Милан је наводно подржавао ту опцију, за разлику од Које који је сматрао да су њих тројица били довољни.

- Ја сам се трудио да створим простор за неке отворене форме, где бих успео да створим ситуацију да комуницирамо инструментима током саме свирке. И то је био некако, бар за мене, најквалитетнији део музике коју је Шарло правио ... У некој мери организовани хаос, који је "Шарло" успео да прави - рећи ће ВД касније о Шарлу.

 

 

Која се такође присећао времена "Шарла акробате", те је о бенду говорио у интервјуима накох распада Југославије:

- То је све било прилично забавно, онако, социјалистички, људи су се забављали, долазили на концерте који су били бесплатни. Онда је све то кренуло, наравно, погрешним током, као и увек. Појавила се маса неких менаџера, људи који знају како треба. Тако то увек буде кад младе групе крену. Било је доста све смушено. Имам чудну мешавину неког лепог и грозног осећаја у вези тог времена - причао је Која.

Југотон је албум издао у данас незамисливих, а тада не превише великих 10.000 примерака. 

 

 

Судећи по каснијем свједочењу Милана Младеновића бенд стварно није имао будућност.

- Ја нисам био задовољан, Која није био задовољан, Вд није био задовољан. Која је хтео једну врсту музике, оно што је касније радио у "Дисциплини кичме", ја сам хтео да пробам други начин да дођем до људи, да људима нешто говорим не само путем агресије, путем разбијања неких уобичајених начина изражавања, него сам хтео да људима говорим нешто што је њима неуобичајено, нешто на што нису навикли да им људи причају, али на начин који им је колико-толико доступан да га могу схватити - објаснио је Милан суштину распада Шарла и оснивања новог бенда "Катарина ИИ" којем ће се прикључити и сам Вд.

Ипак након истоименог албума Вд ће напустити групу 1985. године, након преименовања у "Екатарина Велика".

 

 

Исте године је позитивно тестиран на ХИВ. Наводно, био је прва званично регистрована ХИВ-позитивна особа у Југославији.

- Те 1985. године тај исти Ивица отишао је да се тестира на неку чудну болест која се појавила у Београду. Вратио се и целом граду је рекао да је заражен АИДС-ом. Ово је један ружан и мали град, окренуо му је леђа. А он је врло поносно, достојанствено и скромно у свом балон мантилу још годину и по дана свирао бубњеве - причала је Соња Савић, која је тврдила да су због његове болести Вд-а људи масовно избегавали.

 

 

- Он је био више од саме свирке. Он је био музика. Њега смо пратили - рекао је за Вда последњи бубњар ЕКВ-а - рекао је тада последњи бубњар бенда "Екатарина Велика".

Вд је преминуо 25. септембра 1992. Имао је 31 годину.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".