Svetski poznat, filmski i pozorišni glumac, albanskog porekla, Bekim Fehmiju rođen je 1. juna 1936. godine u Sarajevu. Prvi istočno-evropski glumac koji je zaigrao pred holivudskim kamerama i jedan od najboljih glumaca kog je jugoslovenska kinematografija imala. 

1960. godine nakon završenih studija, postaje redovan član, tada najboljeg pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta. I danas naslednicima svoje profesije služi kao primer vrednog i posvećenog studenta, kog profesori često spominju. 1967. godine daje otkaz u JDP i postaje slobodni umetnik, od kada je odigrao više od 40 glavnih, epizodnih i sporednih uloga. 

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Sarađivao je sa rediteljima Dinom de Laurentisom i DŽonom Hjustonom, a partneri na velikom platnu bili su mu Olivija de Hevilend, Ava Gardner, Dirk Bogart, Šarl Aznavur i druge svetske zvezde.

NJegove kultne uloge bile su u filmovima Specijalno vaspitanje, Tople Godine, Protest, Roj, Put i mnogi drugi. Međutim ono što je zauvek obeležilo njegovu karijeru i postavilo ga na pedijastal, jeste uloga u filmu “Skupljači perja”, gde je igrao lik Belog Bore. Ovaj film je osvojio Zlatnu palmu 1967. godine u Kanu, a 1968. je nominovan za Oskara. Nakon čega počinje njegova internacionalna karijera. Postaje ponos bivše Jugoslavije. 

Bio je oženjen glumicom Brankom Petrić sa kojom je imao dva sina - Uliksa i Hedona. LJubav između proslavljene glumice Branke Petrić i Bekima trajala je skoro pet decenija. NJihova ljubav bila je nešto posebno. 

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Bekim Fehmiju se ubio u svom stanu u Beogradu, 15. juna 2010 godine. U njegovoj radnoj sobi ispod belog čaršava i sa pištoljem u ruci, pronašla ga je supruga Branka. Po njegovoj želji iz oproštajnog pisma koje je ranije pripremio, njegov pepeo je prosut u reku Bistricu u Prizrenu. 

Godine 1971. u listu "Sport i svet" osvanuo je kratak članak pod nazivom "Lična karta" u kome je Bekim govorio o svom sinu Uliksu i supruzi Branki. Članak prenosimo u celosti:

Rodi se u Sarajevu 1. juna 1936. godine u znaku blizanaca. Visok 1,81, težak 75 kilograma, odlučan, tačan kao sat, veran i pouzdan. Voli ljubičastu boju, sanja poznate ličnosti, uskoro partner Stefanija Sandareli, Trentinjana, Marlon Branda, Iv Montana...

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Branka

- Upoznali smo se 1956. godine i naša veza počinje 1963. na snimanju Ostojićevog filma "Saša". Krenulo je - vojnički. Izašao ja iz Armije, ošišan do glave, dobio ponudu, pala prva klapa, i krenula Brankina i moja ljubav. Pre tri godine rodio nam se sin Uliks. Nisam bio tu. To je ustvari bila najteža cena mog poziva. Čekaš celog života da ti se rodi dete, a kad tamo, ti u belom svetu... Branka i ja smo često odvojeni. Nemamo vremena da se bavimo sitnicama. Trudimo se da jedno drugom stvorimo lepu atmosferu.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Sin Uliks

- Želeli smo da mu damo ime mog oca. Posle su Branka i prijatelji predložili da se zove Uliks (Odisej) u znak sećanja na moju pšrvu ulogu u inostranstvu. Kad god se vratim iz sveta donosim mu igračke. Taman se navikne na mene a ja odem. Zato kada sam ovde, ne razdvajamo se. Sednemo u auto i odemo na Taš, Topčider, šutiramo loptu do mile volje, sednemo na ringišpil, on poraste a ja podetinjim...

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u časopisu "Sport i svet" 28. maja 1971. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".