- Имамо јасан став. Желимо да сви поштују принцип неповредивости граница. Сви разумеју да ће бити последица уколико буде другачије. Поента је у томе да се границе не нарушавају - рекао је Шолц одговарајући на питање да ли је Берлин спреман да искористи гасовод „Северни ток 2“ као полугу притиска у ситуацији око Украјине.

Шолц је нагласио да се покретање гасовода „Северни ток 2“ у Немачкој одвија по „регулисаној процедури која сада опрезно напредује“. - Већ су донете многе одлуке захваљујући којима је гасовод изграђен - подсетио је нови немачки канцелар.

Он је још једном позвао да се спречи конфронтација у Украјини и да се поштује принцип неповредивости граница, „јер он јача општу безбедност“.


У последње време западни медији активно говоре о томе да Русија наводно припрема напад на Украјину. Из Кијева су прво демантовали ту информацију и саопштили су да не примећују повећање бројности руских снага на граници, али су касније и они почели да говоре о планираном нападу. Москва је више пута одбацивала ове наводе, истичући да се тако оправдава размештање контингента НАТО у близини руских граница.

(Спутњик)