- Imamo jasan stav. Želimo da svi poštuju princip nepovredivosti granica. Svi razumeju da će biti posledica ukoliko bude drugačije. Poenta je u tome da se granice ne narušavaju - rekao je Šolc odgovarajući na pitanje da li je Berlin spreman da iskoristi gasovod „Severni tok 2“ kao polugu pritiska u situaciji oko Ukrajine.

Šolc je naglasio da se pokretanje gasovoda „Severni tok 2“ u Nemačkoj odvija po „regulisanoj proceduri koja sada oprezno napreduje“. - Već su donete mnoge odluke zahvaljujući kojima je gasovod izgrađen - podsetio je novi nemački kancelar.

On je još jednom pozvao da se spreči konfrontacija u Ukrajini i da se poštuje princip nepovredivosti granica, „jer on jača opštu bezbednost“.


U poslednje vreme zapadni mediji aktivno govore o tome da Rusija navodno priprema napad na Ukrajinu. Iz Kijeva su prvo demantovali tu informaciju i saopštili su da ne primećuju povećanje brojnosti ruskih snaga na granici, ali su kasnije i oni počeli da govore o planiranom napadu. Moskva je više puta odbacivala ove navode, ističući da se tako opravdava razmeštanje kontingenta NATO u blizini ruskih granica.

(Sputnjik)