''Ја сам се консултовао са свим правним стручњацима и у Закону сам нашао још ствари које нису добре. Видео сам једну сталну манију министара да се мешају у све и да себи дају надлежности тамо где и не треба да их буде. Њихива намера није био Рио Тинто, него да брже реше неки проблем. У 17.30х тачно, на основу члана 113. става првог Устава републике Србије, донео сам одлуку и потписао је о враћању Народној скупштини изгласаног Закон о изменама и допунама Закона о експропријацији.

Ја сам се позвао пре свега на то да председник може вратити изгласани закон на поновно одлучивање. Држао сам се тога и проверио са еминентни професорима Правног факултета, држао сам се става "или да закон не уређује неку област на одговарајући начин". Више пута сам проверавао да ли могу на то да се позовем и позвао сам се на пети део Чалана 19, Става 1. Сматрам да је рок прекратак и да повређује елементарна права грађана наше земље'', истакао је председник. 

Додао је да је инсистирао да се закон врати Народној скупштини, односно да по процедури, Скупштина не сме бити занемарена. Предлог председника Влади је да не доноси никакав закон, а Скупштина вечерас може донети одлуку о повлачењу закона. Истакао је важност широког консензуса.