Фон Крамон је написала да у понедељак, у разговору са епископом дизелдорфским и целе Немачке, након којег је уследила спорна изјава, ни у једном тренутку није расправљано о унутрашњој организацији Српске православне цркве, нити је довођена у питање њена аутокефалност и јединство.

Додала је да је њена порука имала за циљ "да понови лепоту плуралитета мишљења и приступа унутар једне, недељиве СПЦ".

"Остајем чврсто посвећена међуверском дијалогу и ценим вредан допринос верских поглавара као што је владика Григорије у том погледу", написала је Фон Крамон.

Епископ диселдорфски Григорије такође се данас огласио поводом спорног твита, рекавши да током састанка није помињана тема структуралне организације Српске православне цркве, као и да је сагласан са саопштењем Информативне службе СПЦ.

Српска православна црква је јуче у одговору Виоли фон Крамон, поручила да СПЦ у Немачкој постоји и то као део једне недељиве аутокефалне Српске Патријашије, те да и Устав СПЦ и њене уредбе важе и на територији Немачке, као и било где на њеном канонском подручју. "На основу Устава Српске Православне Цркве одговарајуће црквене власти постављају и разрешавају управе свих тела и органа, а Свети Архијерејски Сабор поставља и по потреби разрешава епархијског архијереја", наводи се у саопштењу.

Из СПЦ су, такође, навели да су поводом објаве Фон Крамон примили велики број оштрих негодовања.

Фон Крамон, која је известилац Европског парламента за тзв Косово, је након што је на свом Твитер налогу објавила да је разговарала са епископом диселдорфским Григоријем, у преписци са корисницом те платформе навела да "СПЦ не постоји", али је убрзо потом избрисала твит.

"Не постоји "Српска православна црква", то су аутономне епархије, за разлику од Католичке цркве. Разговарајте са епископом и бићете изненађени", написала је Фон Крамон коментаришући једну од објава у преписци, а у којој се каже да је Српска православна црква "про-руска" и да би било сјајно да се то промени.