''Ja sam se konsultovao sa svim pravnim stručnjacima i u Zakonu sam našao još stvari koje nisu dobre. Video sam jednu stalnu maniju ministara da se mešaju u sve i da sebi daju nadležnosti tamo gde i ne treba da ih bude. NJihiva namera nije bio Rio Tinto, nego da brže reše neki problem. U 17.30h tačno, na osnovu člana 113. stava prvog Ustava republike Srbije, doneo sam odluku i potpisao je o vraćanju Narodnoj skupštini izglasanog Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji.

Ja sam se pozvao pre svega na to da predsednik može vratiti izglasani zakon na ponovno odlučivanje. Držao sam se toga i proverio sa eminentni profesorima Pravnog fakulteta, držao sam se stava "ili da zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način". Više puta sam proveravao da li mogu na to da se pozovem i pozvao sam se na peti deo Čalana 19, Stava 1. Smatram da je rok prekratak i da povređuje elementarna prava građana naše zemlje'', istakao je predsednik. 

Dodao je da je insistirao da se zakon vrati Narodnoj skupštini, odnosno da po proceduri, Skupština ne sme biti zanemarena. Predlog predsednika Vladi je da ne donosi nikakav zakon, a Skupština večeras može doneti odluku o povlačenju zakona. Istakao je važnost širokog konsenzusa.