- Са стидом признајем да поступци и одлуке (Римокатоличке цркве) имају мало или нимало заједничког са Исусом и Јеванђељем, вођени, пре свега, жељом за материјалном користи и влашћу, ослабили су комуникацију... Историја има своју тежину и данас имам потребу да замолим Бога и браћу и сестре за опрост за грешке које је починило тако много католика - рекао је папа током посете Атини.

Папа Јован Павле II се током посете Грчкој 2001. године такође извинио за суровост католика према православцима, пре свега за разарање Константинопоља 1204. године од стране Крсташа.

Првобитни циљ похода требало је да буде Египат, али, крсташи су, уз покољ и пљачку, опустошили најпре Задар па Цариград и многе друге градове.

Папа је допутовао у Атину у оквиру обиласка медитеранских земаља.

Вољан да посети Москву


Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања изјавио је да је спреман да допутује у Русију, а ускоро намерава да разговара са шефом одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополитом Иларионом на тему његовог новог састанка са патријархом московским и целе Русије Кирилом.

„Мислим да ће код мене следеће недеље доћи митрополит Иларион да договоримо потенцијални састанак са патријархом Кирилом. Увек сам спреман да отпутујем у Москву. За дијалог са братом нису потребни протоколи: брат је брат“, рекао је папа Фрања италијанској агенцији „Анса“.

Како агенција наводи, папа Фрања је о овој намери саопштио током традиционалне конференције за штампу на лету из Атине у Рим после посете Кипру и Грчкој.
Прес-служба одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије саопштила је да ће састанак митрополита Илариона и римског папе бити одржан задње недеље децембра.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".