"Папо, ти си јеретик!“ три пута је узвикнуо један православни свештеник док је Фрања долазио у резиденцију, преноси АП.

Свештеник је пао на земљу, након чега га је полиција одвела, а, како наводи АП, изгледало је да поглавар Римокатоличке цркве није то ни приметио док је улазио у резиденцију на састанак са грчким архиепископом.

Инцидент је уследио после мањих протеста на Кипру, који је папа претходно посетио, а чији су грчки становници такође великом већином православци, где је папа позвао на помирење православних и католичких хришћана.

 

 

Данашња званична посета Грчкој је прва посета једног папе од 2001. године, када је у Атини био папа Јован Павле други, који се тада извинио за грехе које су католици "чињењем или пропуштањем" скривили према "православној браћи" током векова.

Папа Фрања је извињење поновио данас пред Јеронимом и другим православним свештеницима.

Двојица црквених поглавара упутили су данас позив хришћанима да раде заједно на заштити животне средине и бризи о мигрантима, а Јероним је рекао да у потпуности дели папине ставове о стварању чврстих веза за суочавање са овим глобалним изазовима.

Папа Фрања допутовао је данас у Атину, у оквиру обиласка медитеранских земаља током којег жели да укаже на патње миграната и избеглица.

Председница Грчке Катерина Сакеларопулу пожелела је добродошлицу папи Фрањи у Атини на почетку тродневне посете, износећи похвале за његов рад и његову "дубоку друштвену осетљивост", пренео је Ројтерс.