- Sa stidom priznajem da postupci i odluke (Rimokatoličke crkve) imaju malo ili nimalo zajedničkog sa Isusom i Jevanđeljem, vođeni, pre svega, željom za materijalnom koristi i vlašću, oslabili su komunikaciju... Istorija ima svoju težinu i danas imam potrebu da zamolim Boga i braću i sestre za oprost za greške koje je počinilo tako mnogo katolika - rekao je papa tokom posete Atini.

Papa Jovan Pavle II se tokom posete Grčkoj 2001. godine takođe izvinio za surovost katolika prema pravoslavcima, pre svega za razaranje Konstantinopolja 1204. godine od strane Krstaša.

Prvobitni cilj pohoda trebalo je da bude Egipat, ali, krstaši su, uz pokolj i pljačku, opustošili najpre Zadar pa Carigrad i mnoge druge gradove.

Papa je doputovao u Atinu u okviru obilaska mediteranskih zemalja.

Voljan da poseti Moskvu


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja izjavio je da je spreman da doputuje u Rusiju, a uskoro namerava da razgovara sa šefom odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolitom Ilarionom na temu njegovog novog sastanka sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom.

„Mislim da će kod mene sledeće nedelje doći mitropolit Ilarion da dogovorimo potencijalni sastanak sa patrijarhom Kirilom. Uvek sam spreman da otputujem u Moskvu. Za dijalog sa bratom nisu potrebni protokoli: brat je brat“, rekao je papa Franja italijanskoj agenciji „Ansa“.

Kako agencija navodi, papa Franja je o ovoj nameri saopštio tokom tradicionalne konferencije za štampu na letu iz Atine u Rim posle posete Kipru i Grčkoj.
Pres-služba odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije saopštila je da će sastanak mitropolita Ilariona i rimskog pape biti održan zadnje nedelje decembra.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".