Након дводневне посете Кипру, папа је отпутовао у Грчку, једну од главних улазних тачака у Европску унију за тражиоце азила који беже од рата и земаља погођених сиромаштвом на Блиском истоку, у Азији и Африци.

Мала деца у традиционалним грчким хаљинама, као и дечак из Африке и девојчица са Филипина, поздравили су папу када је излазио из авиона.

Фрања, чији је фокус понтификат одбране миграната и избеглица, отпутоваће у недељу по други пут на острво Лезбос да посети прихватни центар за мигранте изграђен након што је злогласни камп Морија спаљен до темеља прошле године.

Емоционални сусрет

Током претходне посете острву 2016. године, папа Фрања је прошао кроз Морију, камп који су групе за људска права оцрњивале због запуштених и пренасељених услова, а тражиоци азила су клечали испред њега и молили га за помоћ.

Затим је са собом у Рим повео три сиријске избегличке породице. Папа се сложио да 50 миграната са Кипра буде премештено у Италију после његове посете ове недеље.

Током емотивног састанка са тражиоцима азила на Кипру у петак, папа Фрања је, наводећи услове у Либији и другде, рекао да има одговорност да каже истину о патњама избеглица, које живе у условима које је упоредио са онима у нацистичким и совјетским логорима.

Папа ће се у Атини састати са грчким председником и премијером, као и младима у Католичкој цркви. Велика миса планирана је за недељу увече у атинској концертној дворани.

Забрањени протести

Власти су забраниле протесте у центру Атине током тродневне посете након што су здравствени радници и друге групе рекли да планирају протесте испред парламента у суботу против обавезне вакцинације.

Око 5.000 полицајаца биће на улицама престонице у понедељак, последњег дана папине посете, која се поклапа са 13. годишњицом полицијског убиства тинејџера. Често ова годишњица привлачи велике гужве и насиље.

(Индекс.хр)