Међутим, када су токсичне особе наши родитељи, понекад потпуни прекид није реалан или могућ. У таквим ситуацијама, проналажење делотворних начина за управљање односом кључно је како бисмо очували своје емоционално здравље. Но, прво је важно препознати токсичне родитеље, а то понекад може бити изазовно. Стога је психотерапеуткиња Шери Габа открила четири особине које откривају такве родитеље.

1. Изразито негативно реагирају на различите ситуације или догађаје

- Токсични родитељи су емоционално изван контроле. Склони су драмити за чак и мање проблеме, а сваку могућу увреду виде као разлог да постану непријатељски, љути, вербално увредљиви или деструктивни - рекла је психотерапеуткиња за Psychology Today.

2. Недостаје им емпатије

- Токсични родитељи нису у стању да саосећају са другима - тврди Габа. - Све се врти око њих и њихових потреба, а не схватају како њихово понашање може да шкоди другима.

Фото: Профимедиа

 

3. Теже да контролишу

- Што су родитељи више токсични, то више желе да контролишу све и свакога у својој близини. То значи постављање неразумних захтева, чак и одраслој деци - истиче психотерапеуткиња.

4. Претерано критикују

- Токсични родитељи не могу или не желе да виде постигнућа своје деце, без обзира на то колико су успешна - каже Габа. Наглашава како непрестано омаловажавају људе око себе, док себе праве изузетнима, надаренима или талентованима.

- Важно је да деца токсичних родитеља схвате да немају способност да промене понашање својих родитеља, али кључно је да поставе границе како би очували своје ментално здравље. Разговор са терапеутом или саветником такође може да им помогне у разумевању утицаја које су токсични родитељи имали на њихов живот и развијању делотворних стратегија суочавања - закључила је психотерапеуткиња.

БОНУС ВИДЕО: