Италија је свету дала неке од најлепших глумица у историји, а листама Италијанки које су својом лепотом и ватреношћу ушле у историју кинематографије увек доминирају иста имена.

Софија Лорен, Ђина Лолобриђида, Клаудија Кардинале и Моника Белучи обично заузимају прва места, а с њима су раме уз раме кроз историју била и можда мање позната имена која су допринела италијанском филму макар једнако.

Једна од њих свакако је Вирна Лиса Пјералиси, познатија као Вирна Лиси, која је изградила велику каријеру, како на Чизми, тако и у Холивуду. Највећи међународни успех постигла је улогама "Тајна Санта Виторије", "Како убити своју жену", "Прати своје срце"...

За улогу у "Краљици Марго" добила је Награду за најбољу глумицу Канског фестивала и награду Цезар.

Фото: Јутјуб принтскрин/Adyfilk

 

Вирна Лиси рођена је у у Анкони 8. новембра 1936. године, на италијанској обали Јадрана, где се њен отац бавио извозом мермера.

Почетком 50-их, њена продица се преселила у Рим, а Вирна је била одлична ученица и планирала да упише пословни факултет. Међутим, певач Ђакомо Рондинела, пријатељ њене породице, убедио је продуцента филма који је снимао у тренутку да зове Вирну на аудицију и она је добила малу улогу.

У питању је остварење "И Напуљ пева" (E Napoli Canta), који је означио почетак Вирнине каријере, јер се у наредне две године појавила у двоцифреном броју филмова.

Мало је познато да је одбила да буде "Бонд девојка", односно улогу у филму "Из Русије с љубављу", да је рекла "не" на позив Рожеа Вадима да игра насловну улогу у филму "Барбарела", као и да је била међу онима које су холивудски продуценти сматрали потенцијалним наследницама Мерилин Монро.

Фото: Танјуг/АП

 

Обично је играла ватрене заводнице, што јој се није допадало, па је ускоро почела да прихвата сасвим другачији тип рола: злобнице, жене у проблематичним везама и сличне улоге у којима је могла да покаже више свог дара.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Приватни живот Вирне Лиси

Више од пола свог живота Вирна је била срећно удата, а због супруга је, штавише, умало заувек рекла свету филма и уметности "збогом".

Глумица се, наиме, 1960, у првој деценији своје каријере, док је тек хватала залет и сањала о Холивуду, удала за Франка Пешија, италијанског архитекту.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

На самом почетку брака, Пешију је било тешко да се носи с њеним послом, свим његовим изазовима и непријатностима, а пре свега са својом љубомором. Зато је очекивао од ње да напусти глуму, што је накратко и учнила.

– Мој муж није био срећан због моје каријере. Франко је љубоморан мушкарац и – хвала Богу на томе! – рекла је једном прилом. – Након што смо се венчали, покушао је да ме отргне од посла на филму.

Међутим, ова пауза није трајала много, па се Вирна ускоро вратила пред камере и изградила каријеру о каквој је сањала.

С Франком је остала у браку 53 године, све до његове смрти, а и сама је преминула само годину дана касније, 2014. након борбе против рака плућа, у 79. години.

Иза себе су оставили сина Корада Пешија, који има троје деце.

(Glossy)

БОНУС ВИДЕО: