Жао ми је што нисам стигао неколико минута раније, да је било среће можда би Стефан данас био жив!

Овим речима исповест почиње Стефан Марковић, младић који је у ноћи између 24. и 25. фебруара на београдском Дорћолу покушао да помогне ММА репрезентативцу Стефану Савићу (23), који је те ноћи брутално убијен.

Двојица нападача који су у бекству и за којима се трага, Василије Гачевић (23) и Марко Даничић (23), кобне ноћи, подсетимо, напали су и ножем 19 пута изболи младог спортисту, репрезентативца Србије у ММА и освајача бронзане медаље на Светском првенству, наневши му смртоносне повреде.

Фото: МУП

 

Хвала лекарима

- Био сам у свом локалу и кренуо кући. Пошто сам био мотором, друг ме је повезао аутомобилом. Прошли смо поред ноћног клуба и скренули у Дунавску када сам из кола видео момка како лежи. Било ми је јасно да му је потребна помоћ и да није добро. Успео сам другу само да кажем да заустави кола и без пуно размишљања сам истрчао да му помогнем. Видео сам двојицу која му наносе повреде, веровао сам да могу да му помогнем и због тога сам одмах потрчао ка нападачима, да их склоним од момка ком је било лоше - прича за Курир Стефан Марковић.

Младог спортисту који је крвав и у тешком стању лежао на земљи, није познавао, чак га никада раније није ни видео. Ипак, притрчао је без размишљања једном од нападача и одгурнуо га, али је нападач тада потегао нож и на Марковића и трипут га убо у ногу, стомак и груди!

- Ухватио ме је за јакну и почео да ме убада. Некако сам успео да стргнем јакну, али већ сам био тешко повређен - открива шта се догодило кобне вечери на Дорћолу.

Фото: ММА Савез Србије

 

Тешко повређеног Марковића је друг, из чијег је аутомобила истрчао да помогне Савићу, одвезао до Ургентног центра. Лекари су се борили и за његов живот, истог јутра је имао операцију и у болничкој соби је провео 19 дана.

- Истог јутра, око четири сата сам оперисан. Операција је дуго трајала. Морам да кажем да су доктори на Ургентном и Клиничком центру прави хероји, они свакога дана спасавају животе, а да тога нисмо ни свесни док се и сами не нађемо у оваквој ситуацији. Њима дугујем велику захвалност што сам пре свега жив, а потом што готово да могу да функционишем као пре те ноћи - додаје Марковић.

Фото: принтскрин друштвене мреже

 

Секунде у питању

Иако се физички готово у потпуности опоравио, ни готово два месеца после језивог злочина у центру Београда, не може да престане да размишља о имењаку Стефану и због чега судбина није била таква да наиђе само неколико тренутака раније.

- Не престајем да мислим о томе да су секунде биле у питању. Да сам наишао само мало раније, можда бих успео да му помогнем, можда би Стефан био повређен, али жив - додаје Марковић, младић који је храбро покушао да помогне непознатом младићу на улици.

На питање да ли је у међувремену упознао породицу убијеног Савића, каже да се сусрео с њима и да је реч о дивним људима.

Фото: Јутјуб принтскрин/MMA INSTITUT

 

- Стефанови родитељи су дивни људи, њима је најгоре - закључује Марковић.

Иначе, он је као сведок-оштећени саслушан у Вишем јавном тужилаштву у Београду које води истрагу против Василија Гачевића и Марка Даничића. Како сазнајемо, Марковић је у тужилаштву детаљно описао шта се догодило кобне ноћи.

"Стефан Марковић је за мене диван и велики човек!"

Ненад Савић, отац убијеног Стефана, рекао је раније за Курир да је његов син био студент четврте године Економског факултета, скроман младић и добар спортиста, који се одавно, још када се прикључио ММА репрезентацији, зарекао да никада неће на улици да примењује борилачке вештине и каља грб репрезентације. Ненад је, према незваничним информацијама, током истаге испричао да зна да је у мају 2021. његов син имао физички сукоб с више младића, међу којима су и окривљени, јер је покушавао да помогне другу ког су малтретирали. После саслушања у тужилаштву, Ненад се јавно захвалио Стефану Марковићу који је покушао да помогне његовом сину.

- Он је покушао да спасе живот мом сину који је за њега био потпуни незнанац. То је за мене један диван и велики човек. Њему су одстрањени слезина и плућно крило, био је у јако критичном стању - испричао је раније отац убијеног репрезентативца који је открио и да је те ноћи и он убијен и да свакога дана мисли да ће "срце да му стане због туге за сином".

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: