Ипак вероватно на свету не постоји држава са мањем бројем становника која је постигла више успеха у спорту од Србије.

Не смемо бити лажно скромни и изједначавати наш успех са успесима неких других сличних земаља јер само је Србија дала толико успешних фудбалера, кошаркаша, тенисера и других спортиса са свега неколико милиона становника и релативно сиромашном инфраструктуром.

Ако мислите да преувеличавамо успехе Србије, наставите да читате и то ће вам помоћи да се присетите свега.

Највећи спортски успеси Србије

Србија било као део заједнице са другим државама или самостално је била шампион света и Европе у многим спортовима, а дали смо и многе олимпијске шампионе, као и шампионе у индивидуалним спортовима.

Како би било прегледније, одлучили смо да поделимо спорт у Србији на три ере.

Пре Другог светског рата је спорт свуда, па и у Србији био на аматерском нивоу. Успон професионалног спорта креће након тога. Зато смо као први еру издвојили период СФРЈ, али ћемо се фокусирати на спортове где су српски играчи били најбитнији.

Затим је уследио период током које смо се звали СРЈ, па је то други део и трећи део је последњих 20так година које су такође веома плодне.

Спорт у Србији током СФРЈ

Сада у деценијама након распада СФРЈ можемо видети колико су све државе појединачно успешне у спорту. Хрвати су вицешампиони свету у фудбалу, Словенци имају Дончића и зимске спортове, Србија ниже успехе.

Онда чак и млађи могу да закључе колико је заједничка држава била доминантна у многим спортским дисциплинама, раме уз раме са највећим европским државама.

Било би неопходно да посветимо засебан текст свим трофејима освојеним у СФРЈ, па ћемо прескочити ски скокове и сличне спортове где 99% заслуга иде Словенцима. Србија је као део Југославије освојила три Светска првенства у кошарци и једном смо постали олимпијски шампиони. Кључни играчи у тим успесима су били Кићановић, Далипагић, Славнић, Обрадовић, Дивац и многи други.

Клупски кошаркашки успеси нису изостали. Босна, Цибона и Југопластика су били шампиони. Ватерполо је још један спорт где смо били вишеструке светски и олимпијски шампиони. Фудбалска лига бивше Југославије је била међу најбољим фудбалским лигама на свету.

Иако тенис мање популаран тад, Боба Живојиновић и Моника Селеш, а пре њих Арменулић и Пилић су ставили Србију и Југославију на тениску мапу света. Одбојка, рукомет, атлетика, скоро да нема спорта који није био заступљен.

Србија – Спорт и спортисти од 1990. до 2000. године

Уследиле су неке веома тешке године, како за Србију као државу, тако и за њен спорт. Санцкије су спречавале наше репрезентације да наступе на многим такмичењима.

Свакако најтеже за све је било то што смо пропустили Олимпијаду 1992. године када се сматрало да само ми имамо састав довољно јак да се бори са легендарним америчким “Дреам Теам”. И поред свих тих проблема, током 90тих смо остварили два највећи клупска спортска успеха у историји Србије.

Црвена Звезда је постала шампион Европе у фудбалу, а Партизан у кошарци. Партизан чак није могао да игра мечеве у Београду, него им је Фуенлабарада, предграђе Мадрида постао нови домаћи терен.

Након укидања санкција, СРЈ постаје шампион света у кошарци, олимпијски вицешампион, као и шампион Европе. Постижу се значајни успеси и у одбојци, ватерполу и другим спортовима.

Многе кажу да се још тресе пречка коју је Мијатовић погодио против Холандије на светском првенству 1998. године и тако окончао снове Србије да може у четвртфинале или још даље.

Садашњи српски спортски успеси

Неки од највећих успеха српског националног спорта су настали у 21.веку. Највећи успеси српске одбојкашке репрезентације, како мушкараца тако и српских одбојкашица су се десили у последњих 20 година.

Српски ватерполисти не престају да нижу успехе, толико су нас размазили да смо незадовољни било чиме што није златна медаља.

Кошарка остаје најтрофејнији српски спорт, где смо задивили свет 2002. године у Индијанаполису, па затим и у Бразилу на Олимпијским играма. Наша 3×3 баскет репрезентација је скоро непобедива већ дуги низ година, предвођена момцима из Новог Сада. 2023. године предвођена Богданом Богдановићем на светском првенству освојила је високо друго место.

Када смо били домаћини Европског рукоментног првенства 2012. помало неочекивано смо освојили сребро. Партизан и Звезда су одличним играма у Европи донели место више српским клубовима и то би свакако требало искористити, док свој потенцијал наши фудбалери већ користе широм Европе.

Ivana Španović je najuspešnija srpska atletičarka. Osvajala je medalje na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, а њеним новим успесима се додатно надамо.

Ипак, један спорт је изнад свих од 2005. до данас. То је тенис. Прво на памет пада Новак Ђоковић, али он није једини. Освајање Дејвис купа не би било могуће без Јанка, Виктора и Ненада.

Фото: Кирстy Wигглесwортх/Танјуг/АП

 

Ненад Зимоњић је вишеструки Гренд слем шампион у дублу, а имали смо чак две тенисерке на првом месту WТА листе – Ану Ивановић и Јелену Јанковић. Ана је такође и Гренд слем шампиона, док је Јелена финалисткиња. Борилачки спортови и стрељаштво су нам донели много медаља на Олимпијадама и другим такмичењима.

Меридијан