Филм "Лепа села лепо горе" Срђана Драгојевића важи за једно од најбољих и највољенијих остварења наше кинематографије.

Фото: Јутјуб принтскрин/Ово је Србија 1914

 

 

Инспирисан је истинитим догађајем, када је седам српских војника дринског корпуса било девет дана окружено у 97 м дугом тунелу Бродар, који се налази 8 км од Вишеграда према Рудом, у септембру 1992. године.

Реплике из овог остварења и дан-данас се понављају, а "Лепа села" су била српски кандидат за Оскара, у категорији за најбољи филм ван енглеског говорног подручја 1996. године. Маестралне улоге остварили су Драган Бјелогрлић (Милан Тановић), Никола Којо (Веља), Велимир Бата Живојиновић (Гвозден), Милорад Мандић Манда (Виљушка), Зоран Цвијановић (Брзи), Никола Пејаковић (Халил Пашић) и многи други. Улоге дечака Халила и Милана глумили су Милош Ђуричић и Адмир Шеховић који је и касније наставио да се бави глумом.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Ово је Србија 1914

 

 

У глумачкој поставци своје место нашла је и америчка глумица Лиза Менкјур, која је глумила новинарку ББЦ.

Лиза је у једном интервјуу је испричала да су се обоје најели белог лука, те шаљиво додала да пољубац није био пријатан.

- Обоје смо смрдели на бели лук. Велики пољубац пред његову смрт није био баш пријатан. Али је он сјајан лик, увек ми је било лепо с Којом на снимањима - испричала је она.

Она данас живи у Лос Анђелесу, има 57 година, свира панк и глуми у независним филмовима. Лиса Монкјур није много глумила после "Лепих села".

Она се појавила у једној епизоди серије "Ургентни центар" 2004. године, а следећу улогу бележи тек 2011. године и то тако што позајмљује глас лику у видео игри "Тхор: Год оф Тхундер."

БОНУС ВИДЕО: