Славни музичари Здравко Чолић, Горан Бреговић и Ђорђе Балашевић у младости су сарађивали на бројним пројектима.

У то време, као и данас, Чола је био једна од највећих звезда, а песма "Мађарица" је једна од оних које су обележиле његову каријеру.

Она је објављена на албуму „Мало појачај радио“, који је сниман 1981. у Лондону. Њен текст је написао Ђорђе Балашевић, а на албуму су радили Душко Трифуновић, Ђорђе Новковић, Марина Туцаковић.

Фото: Д. Мишић

 

 

Након што је текст песме био готов, Ђорђе Балашевић га је дао Бреговићу да искомпонује музику. Горан је, уз Корнелија Бату Ковача, био композитор свих песама на том Чолином албуму.

Фото: АТА имагес

 

 

Тада долази до сцене која се годинама препричава не само међу музичарима, већ и у јавности. Наиме, Бреги се није свидео наслов песме и био је уверен да ће боље проћи ако се зове "Опатица" уместо оригиналног "Мађарица". Балашевић се ту страшно наљутио и није му падало на памет да мења ни једно једино слово, а камоли наслов песме. 

Чола је ипак одлучио да задржи првобитни назив "Мађарица" што је Брегу и те како погодило и од тада Балашевић и Бреговић никада нису више сарађивали. Годинама након тога односи су се мало побољшали, али њихова имена више нису могла да се прочитају на заједничким пројектима. 

Фото: Д. Мишић

 

 

"Мађарица" је постала безвременски хит, а тај албум Здравка Чолића је продат у више од  300.000 примерака.

Ђорђе Балашевић је на велику жалост свих поштовалаца његовог рада преминуо 19. фебруара 2021. у Клиничком центру Војводине од инфекције изазване коронавирусом. Сахрањен је 21. фебруара на Градском гробљу у Новом Саду у кругу породице и најближих.

БОНУС ВИДЕО: