ПРЕМА Здравствено-статистичком летопису Града Загреба, очекивано трајање живота за становнике Града Загреба у 2022. години износило је 79 година, што је за 3.4 године дуже него у 2003. години, када је износило 75.6 година. Очекивано трајање живота за мушкарце износи 76.1 годину, а за жене 81.5 година.

Највећи јавноздравствени проблем и најчешћи узрок смрти у граду Загребу јесу кардиоваскуларне болести, потом следе малигне болести. Сваки трећи становник града Загреба умире од кардиоваскуларне болести, највише од хипертензивних болести, а потом од исхемијских болести срца, док сваки четврти становник умире од рака.

Лекару најчешће иду због болести дисајних органа

Према разлогу посета лекару у примарној здравственој заштити, на првом су месту болести дисајног система. Болести мишићно-коштаног система и везивног ткива су на другом месту, а на трећем болести срца и крвних жила. Највећи број Загрепчана био је хоспитализиран због малигних неоплазми, док су на другом месту болести система циркулације.

Према броју дана болничког лечења, на првом су месту ментални поремећаји и поремећаји понашања. Следе тумори и болести система циркулације.

Доминирају хроничне незаразне болести

Као јавноздравствени приоритети за 2024. годину у Граду Загребу издвојене су кардиоваскуларне болести, односно болести срца и крвних жила, те малигне болести. Важно је обратити пажњу и на ендокрине болести, ментално здравље те неједнакости у здрављу.

Структура узрока смрти и обољевања становника Града Загреба указује на доминацију хроничних незаразних болести. За већину хроничних болести вежу се заједнички фактори ризика: пушење, прекомерна употреба алкохолних пића, гојазност, неправилна исхрана, мањак физичке активности и повишен крвни притисак, пише "Индеx.хр".

БОНУС ВИДЕО: