Клепетан, Маленин мужјак прошле године довео је нову сапутницу. Име јој је Млада и она је ове године дошла десетак дана пре њега. У среду је око 12 сати и он слетио на школску ливаду у Бродској Вароши у Хрватској - где већ годинама о родама брине Стјепан Вокић.

- Дошао је последњи, јер очигледно путује издалека. Пре неколико година, пријатељи из Немачке који прате роде помоћу ГПС-а рекли су ми да су прочитали његов чип на југу Африке око Кејптауна, па није ни чудо да му је толико потребно. Мислим да су и године фактор, уосталом, он има 35 година, можда још неколико, и треба чешће да стаје да се одмори. Упркос новој невести, Клепетан је и даље веран својој Малени, мора да посети њено последње почивалиште под јабуком у школској башти. Каква је то љубав, нисам могао да верујем, а сада сам сигуран да се и птице сећају – рекао је Стјепан Вокић, који је деценијама бринуо о Маленој.

Због сломљеног крила зиме је проводила са Стјепаном, а лета са својим Клепетаном. Све године док је Малена била жива, Стјепан је учествовао у подизању бројних генерација рода. Сада је на ред дошло да Клепетан поново гради гнездо за нове младе роде.

- До сада је узео сво грање које сам му припремио. Мислим да је женка већ снела једно јаје, заузет је радом да би гнездо ускоро било спремно. Његова нова сапутница није ништа радила око гнезда јер оне то не знају. Њихов посао је да, када мужјаци донесу гране, њих само ређају у гнездо. Нешто као код нас људи, они су задужени за доделу новца – насмејао се Стјепан.

"Пробирљива је када је храна у питању"

Додаје да је и сада десетак дана морао да брине о Клепетановој новој девојци.

- Подсетила ме на Малену, стајала је све време у гнезду и гледала према истоку, јер је знала из којег ће смера он доћи. Мало је пробирљива када је храна у питању, неће ништа да једе осим свињског бута, не дај Боже да буде масноће, неће то ни да погледа. Није њу брига што је моја пензија мала. Морам да признам да се сада, када је дошао Клепетан, више забављају један са другим и заједно иду у лов на глисте, жабе и пужеве, али кад се млади излегну, доћи ће да ме цимају за хане – каже Стјепан.

Ипак, њему није тешко, упркос томе што је и он у годинама, припремио је прибор и, чим мало отопли, кренуће на оближње рибњачарске канале да лове рибу јер мора увек свежа бити.

– Битно је да је он дошао, а за остало ћемо се снаћи – закључио је Стјепан.

Љубавну причу о Маленој и Клепетану дуга 28 година и њиховом почетку можете прочитати у нашем издвојеном тексту.

(24сата)

БОНУС ВИДЕО: