У четвртак 11. априла, девет дана након смрти Вељка Булајића, "ХРТ 2" ће у сећање на великог редитеља приказати рестаурирану "Битку на Неретви".

Зашто им је толико требало, питају се телевизијски гледаоци у Хрватској, али и тамошњи "Јутарњи лист". Публика је на дан Булајићеве смрти узалуд на програму јавне телевизије очекивала неки његов филм. Но, како незванично сазнаје поменути медиј, није била ствар у "доброј вољи" ХРТ-оваца него у томе да су пре приказивања морали да "среде" ауторска права с Јадран филмом.

Булајићев филм из 1969. године, којег је током једног од последњих приказивања на ХРТ-у 2009. гледало чак 16 одсто публике, прати партизане који су се нашли у немачком окружењу у долини Неретве, односно причу која се збивала почетком 1943. године када су једанаест немачких и италијанских дивизија, једна усташка чета и 18.500 четника Драже Михајловића почели су с провођењем плана ‘Wеисс 1‘ како би уништили партизанске јединице.

Притиснути надмоћнијим непријатељем партизани су се с Врховним штабом и 4.500 рањеника и тифусара нашли опкољени у долини Неретве. Остао је само један мост на чијој су другој страни чекале јаке четничке снаге припремајући се за масакр рањених бораца, тифусара и народа. Тито је наредо рушење моста, па изненађени непријатељ пребацује своје снаге на север предвиђајући да ће партизани тамо покушати пробој из обруча. Међутим, у току само једне ноћи партизани покрај срушеног граде импровизирани мост и пребацују се на другу страну Неретве, а у одлучујућем обрачуну четничке снаге доживљавају дефинитивни војнички и политички пораз у Другом светском рату...

Филм спада међу најгледаније ратне филмове у повести светске кинематографије, а 1969. је био номинован и за Оскара. У филму глуме Јул Бринер, Орсон Велс, Силва Кошћина, Сергеј Бондарчук, Франко Неро, Милена Дравић, Борис Дворник, Фабијан Шоваговић, Бата Живојиновић, Љубиша Самарџић...

БОНУС ВИДЕО: