Винсент Сегер Ибрахимовић у марту је напунио 16 година и врло озбиљно тренира. Пре неколико месеци позван је у кадетску репрезентацију Шведске, чији је дрес више од две деценије носио његов отац.

Златан Ибрахимовић важи за човека који самосвесно корача кроз живот сигуран у то да је најбољи.

Фото: Профимедиа

 

 

Ипак, иако је постао један од најбољих и најплаћенијих фудбалера Златан не крије да су га на почетку каријере многи оспоравали, чак и понижавали, а један који је сумњао у њега био је и његов рођени отац.

Отац Златана Ибрахимовића, Шефик, пореклом из Босне и Херцеговине, прво време је као имигрант у Шведској радио као домар, а онда је под старе дане почео да гради каријеру певача народне музике! Веће успехе и бољи штимунг има у балканским кафанама по целој Европи него на Јутјубу, где његов канал прати неколико хиљада фанова народњака.

Шефик, познат и по надимку Кинко, посветио је две песме Златану (Сине мој, Злато, Златане), родној Бијељини (Лијепа си, Бијељино) и Босни (Враћам ти се, Босно), а први снимак датира из 1991. године, када је гостовао на ТВ Сарајево с песмом "Тешко је вољети".

Иначе, Шефик је одувек волео кафану, а уз њу и алкохол, због чега се распао брак с Ибрахимовићевом мајком Јурком. Златан је каријеру почео у тиму МБИ заједно са својим шведским вршњацима, да би се после неколико година преселио у тим ФБК Балкан. Разлика између два клуба је била драстична и стварали су је очеви на трибинама. Док су очеви играча у МБИ давали подршку узвицима "Ајмо, момци. Добро је!", дотле су у новом клубу очеви псовкама чашћавали своју децу.

- Викали су;:"Је*ем ти матер у пи**у!" Мислио сам, одлично, баш као код куће. Овде ми је добро. Он није гледао моје утакмице, нити ме охрабривао са школом. Он је имао своје пијанчење, свој рат и своју југословенску музику - написао је Златан у аутобиографији.

Ипак, такав став оца према сину није се задржао заувек! У једном тренутку се код Шефика догодио преокрет и од тоталне небриге постао је посвећени отац и највећа подршка сину. Пратио је сваки његов тренинг, резао новинске чланке, гледао све утакмице. Тај однос се сачувао до данас!

Гладан сам одлазио на тренинге, јер је отац у фрижидеру држао само пиво.

Златан Ибрахимовић је свој тежак живот са оцем описао у аутобиографском делу "Моја историја: Ја сам Златан Ибрахимовић", признавши да је често гладан одлазио на тренинге јер је фрижидер био испуњен само пивом.

Фото: Профимедиа

 

 

У књизи је тако описао оца Шефика. Иако је имао помало несрећно детињство с оцем, Златан је касније постао приснији с њим. И сам Шефик је схватио колико му је син успешан, па је престао да пије, а у појединим документарцима постоје и сцене како се њих двоје чују после утакмице.

- Дао сам гол - поручио је Златан после неког меча Шефику. - Опет?! Па ти не престајеш - одговорио му је отац.

БОНУС ВИДЕО: