Наш гост видео интервјуа "Неколико минута са..", агроном Милош Стојановић је говорио у ком се правцу развија пољопривредна економија и у каквом је данас положају пољопривредник. Разлог који је навео за одлазак са села је мањак едукације, савремени пољопрвредник мора да се обучи за рад на савременој механизацији, али и да посећује разне семинаре на којима ће добити смернице у ком правцу да негује своје газдинство. 

Фото: Профимедиа

 

Млади могу да аплицирају када је реч о раду на селу за субвенције које даје држава, а које ће им помоћи. Када је реч о прскању и трошењу хемикалија, вештачког ђубрива морају да воде рачуна у којој мери га примењују, како земљиште не би изгубило своју примарну функцију- плодност, могућност обрађивања. Стојановић истиче да је ратарска производња профитабилнија, јер ту имамо сезонске бербе поврћа, салате, спанаћа, паприке, а најбољи квалитет земљишта је тренутно у Војводини. 

Фото: С. Пашић

 

Сточарство је нажалост, у паду, па је са њим и у мањку природно ђубриво. Када је реч о осигуравању, газдинства, предложио је да осигурамо воћњаке јер немамо довољно заштитних мрежа. Уколико дође до временнских непогода, немилосрдог града, олујних ветрова и слично, тада ћемо битни безбедни када је реч о одшети. 

Фото: А. Стевановић

 

Са Милошем Стојановићем смо разговарали и о пркању воћа, безбедности узгајања поврћа у пластеницима и другим занимљивостима.