Много је присталица испијања кафе одмах након буђења, пре доручка. Неки људи не могу да замисле да започну дан на било који други начин. Не убеђују их ни аргументи о томе како кафа тада утиче на стомак и метаболизам, нити о краткотрајној стимулацији. Ако ваше навике не могу да се промене, можете бар мало да их модификујете и да на најбољи начин искористите прву шољицу вашег омиљеног напитка.

Према речима нутрициониста за Хуффингтон Пост које преноси Еаттхис.цом, да би кафа имала истински стимулативни ефекат без изазивања дрхтања или анксиозности, потребно је да је пијете у правом временском периоду. Најбоље време за кафу је 30-45 минута након буђења. Ево како то функционише - одмах након буђења, ваше тело лучи велике количине кортизола, који се назива хормон стреса. Изненадни "судар" кортизола са кофеином може да доведе до дрхтања руку, промене расположења и осећај анксиозности, што може да учини тело пуним енергије, али на негативан начин.

Ако не желите да вам промене расположења покваре јутро, требало би да сачекате да се кортизол "смири". "Кортизол и кофеин не би требало да буду један поред другог, већ да буду изоловани", рекла је Трејси Лодквуд Бекерман, дијететичарка и ауторка књиге Тхе Беттер Период Фоод Солутион, додајући да ће ефекат кофеина тада бити најбољи.

Али то није све. Они који уживају да пију кафу одмах након буђења, такође би требало да прво хидрирају своје тело. Најбољи начин да то ураде, саветовала је дијететичарка, јесте да попију чашу воде. Док спавамо губимо око литар воде, а кафа је диуретик који ову воду додатно "извлачи". Која је ваша навика? Гласајте у анкети!

БОНУС ВИДЕО