Светска туристичка организација Уједињених нација (УНWТО) је расписала четврти по реду Конкурс за избор најбољег туристичког села у намери да се унапреди улога туризма у вредновању и очувању руралних предела.

Комисија Министарства туризма и омладине одлучиваће о избору осам кандидата Србије.

Кроз ову активност, УНWТО-а препознаје најбоља туристичка села као дестинације у којима туризам чува културу и традицију, подржава разноликости и пружа могућности за очување биодиверзитета, односно она села која се истичу по својој посвећености одрживости у свим својим аспектима (економском, социјалном и еколошком).

У складу са УНWТО дефиницијом руралног туризма, село мора да има малу густину насељености и максимално 15.000 становника, да се налази у пределу са значајним учешћем традиционалних активности као што су пољопривреда, шумарство, сточарство или рибарство, негује заједничке друштвене вредности заједнице и начин и стил живота, као и да буде посвећено визији туризма као алата за позитивну трансформацију, инклузивни и одрживи развој.

Село треба и да промовише и штити своју природу и своју културу, цени своју гастрономију, своје занате и своје људе, подстиче иновације и предузетништво, оснажује своју заједницу и ради за добробит својих становника и посетилаца.

(еКапија)

БОНУС ВИДЕО: