Naš gost video intervjua "Nekoliko minuta sa..", agronom Miloš Stojanović je govorio u kom se pravcu razvija poljoprivredna ekonomija i u kakvom je danas položaju poljoprivrednik. Razlog koji je naveo za odlazak sa sela je manjak edukacije, savremeni poljoprvrednik mora da se obuči za rad na savremenoj mehanizaciji, ali i da posećuje razne seminare na kojima će dobiti smernice u kom pravcu da neguje svoje gazdinstvo. 

Foto: Profimedia

 

Mladi mogu da apliciraju kada je reč o radu na selu za subvencije koje daje država, a koje će im pomoći. Kada je reč o prskanju i trošenju hemikalija, veštačkog đubriva moraju da vode računa u kojoj meri ga primenjuju, kako zemljište ne bi izgubilo svoju primarnu funkciju- plodnost, mogućnost obrađivanja. Stojanović ističe da je ratarska proizvodnja profitabilnija, jer tu imamo sezonske berbe povrća, salate, spanaća, paprike, a najbolji kvalitet zemljišta je trenutno u Vojvodini. 

Foto: S. Pašić

 

Stočarstvo je nažalost, u padu, pa je sa njim i u manjku prirodno đubrivo. Kada je reč o osiguravanju, gazdinstva, predložio je da osiguramo voćnjake jer nemamo dovoljno zaštitnih mreža. Ukoliko dođe do vremennskih nepogoda, nemilosrdog grada, olujnih vetrova i slično, tada ćemo bitni bezbedni kada je reč o odšeti. 

Foto: A. Stevanović

 

Sa Milošem Stojanovićem smo razgovarali i o prkanju voća, bezbednosti uzgajanja povrća u plastenicima i drugim zanimljivostima.