Она је за Танјуг рекла да сматра да у случају нестанка Данке Илић фокус мора бити на мајци јер је она једина особа која је девојчицу видела последњи пут, истакавши да цео сплет околности који прати пријаву нестанка и сам нестанак ствара конфузију и велики број нејасноћа.

Одговарајући на питање на који начин су организоване криминалне групе које се баве отмицом деце и да ли су путеви којима се деца преводе преко границе разрађени, Јовановићева је истакла да је свака отмица испланирана, осим у великим градовима где постоје девијантни појединци настраних склоности који у моменту када одлуче да прибаве жртву неће бирати начин да ли ће дете отети из руку мајке или са улице.

- У овом случају имамо агресивнију врсту отмице, физичку отмицу, и ако је дете одведено на тај начин, верујем да је то морало бити испланирано јер сам простор, локалитет, сви ти прилазни путеви, лоша конфигурација терена не дају велике могућности да то може бити обављено тако да то нико не примети - оценила је она.

Коментаришући улогу медија у овом случају, Јовановићева је рекла да је највећи ефекат постигнут прекидом програма и објављивањем фотографије несталог детета са основним генералијама, што је веома важно приликом препознавања и идентификације особе за којом се трага.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNZD (@cnzd.rs)

 

- Након свих ових дана, почевши од првог удара када је Данка нестала, највећи ефекат постигнут је путем медија, пре свега објављивањем фотографије, јер како ћемо пронаћи дете ако не знамо како оно изгледа. Порука нам може дати само сигнал да се нешто догађа, па да сами то истражимо. У великом броју случајева допринос кроз медије је велик, јер се константно говори на тему нестале Данке и на неки начин се врши притисак да се она што брже пронађе - објаснила је она.

Додаје да у овом случају медији врше одређени притисак како би се проналазак детета убрзао и како би се дошло до нових информација које би могле да дају допринос самом истражном поступку.

БОНУС ВИДЕО: