У истрагу се укључила и аустријска полиција, након што се појавио снимак из Беча на којем су, наводно, две Румунке са девојчицом која изгледом и узрастом невероватно подсећа на Данку. Амбасада Србије позвала је све који у Аустрији препознају девојчицу са снимка да одмах позову полицији, а у међувремену је и Интерпол објавио међународну потрагу за девојчицом из Србије.

- Стално смо у контакту са начелником УКП МУП Србије и са Министарством унутрашњих послова и они заиста посвећено раде на овом случају - рекао је јуче Марко Благојевић, амбасадор наше земље у Аустрији. - Пратимо све што је ново и што може да помогне или убрза утврђивање истине у вези са овим случајем. У координацији смо и са аустријском полицијом која је покренула истрагу. Сада очекујемо да бечка полиција утврди идентитет особа које се налазе на том снимку.

Видео-запис, који је у суботу увече у Бечу забележио један српски држављанин на трамвајској станици Шотеринг дигао је на ноге све у Бечу, али и читавој Аустрији. Сви су у приправности, не само припадници српске заједнице, већ и људи из региона, а ангажовали су се и Румуни, јер је можда реч о њиховим држављанкама. Из бечке полиције нису могли да дају више детаља о овом случају, али су рекли да је изгубљено десетак сати у потрази, јер је снимак најпре послат у Београд, одакле су нешто касније контактирали са аустријском полицијом.

Фото: Друштвене мреже

 

 

И док сви у Србији и региону сада ишчекују да се сазна ко је девојчица са снимка из Беча, у околини Бора је настављена потрага, а ватрогасци спасиоци јуче су претраживали дивљу депонију на Старобањском путу. Реч је о месту удаљеном око три и по километра од Бањског Поља, у којем је девојчица виђена последњи пут. Иако је, према наводима извештача са лица места, била реч о грубој претрази терена, багер је био фокусиран на једну тачку, а претрага ове локације је завршена око 13 часова. У Бор је јуче поново стигла и екипа Управе криминалистичке полиције из Београда, и било је приметно да са собом носе мапу терена који се претражује.

Родитељи нестале девојчице Ивана и Милош Илић и други чланови породице нестале Данке и јуче су у полицији одговарали на питања за случај да имају информације које би могле да помогну у истрази.

- У оваквим ситуацијама је сасвим оправдано да родитељи, чланови породице, пријатељи и друге особе са којима су блиски, буду у више наврата у полицији, јер могу дати корисне информације када је реч о утврђивању мотива и разјашњења свих других околности догађаја - објашњавају саговорници блиски истрази. - Мајка и отац девојчице свакодневно су од њеног нестанка у борској полицији, док се, на пример, ујак јуче задржао око два сата.

Фото: М. Колашинац

 

 

Истрага се наставља у неколико праваца и свако ново сазнање биће детаљно проверено.

Прадеда мале Данке Јокса Драгомировић из Брестовца који је, у међувремену, прошао полиграфско тестирање, јуче је новинарима рекао да је свима у породици веома тешко, али да не може да тврди да је снимак на којем је у Бечу наводно снимљена Данка заиста његова праунука.
- Дете ко дете, личи. Чим сам чуо шта се десило кренуо сам трактором на моје породично имање у Бањском Пољу. Ивана је ту одрасла. Тражио сам дете два километра свуда около, али није је било. Она је мала, није могла ни 100 метара сама - рекао је Данкин прадеда.

За разлику од претходних дана, у Бањском Пољу јуче је било нешто мирније, а мештани, "бомбардовани" разним информацијама, сада скоро нерадо коментаришу потрагу за Данком, коју су, многи, видели тек када је активирана платформа "Пронађи ме", иако њену мајку Ивану добро познају с обзиром на то да је из оближњег Брестовца.

Фото: М. Колашинац

 

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".