Мајор полиције у Управи криминалистичке полиције Бојана Отовић Пјановић, која на терену руководи потрагом за двогодишњом Данке Илић која је последњи пут виђена у уторак у насељу Бањско поље код Бора открила је за "Курир" у ком правцу иде истрага, после објављивања видео снимка из Беча, на ком се сумња да је нестала девојчица. Бојана Отовић Пјановић, открила је и да ли је девојчица чији је нестанак пријавила мајка, заиста била на месту на ком је то у пријави наведено.

Да ли је објављивање видео снимка усмерило полицијску истрагу ка Бечу?

- Оперативно поступање на полицију Аустрије је усмерено након достављања снимка детета које је у друштву две жене, стране држављанке запажене на територији те земље у циљу утврђивања да ли се на снимку налази нестало дете, Данка Илић, на основу специфичних обележја на лицу и телу. На снази је и жута потерница која је расписана преко Интерпола у циљу добијања информација ради проналаска детета када се појави сумња да се налази ван територије Србије. Амбасада Србије у Аустрији је дала саопштење и упутила апел свим грађанима да о свим сазнањима обавесте полицију Аустрије или Србије.

Фото: Принтскрин

 

 

Да ли је информација о детету које је примећено у Бечу стигла преко платформе "Пронађи ме"?

- Систем за хитно обавештавање јавности о нестанку детета и малолетног лица "Пронађи ме", се затвара по проналаску детета или истека рока од 48 часова од активирања платформе, при чему се свим корисницима процеса шаљу подаци о затварању апликације и потреба брисања свих информација на фајловима. Како је истекао рок од 48х, платформа је затворена, као и обустављено свако поступање, па наведено обавештење да је дете виђено у Бечу није достављено преко платформе, већ уз координацију руководиоца УКП/ССК на мејл адресу министарства.

Како се утврђује да ли је приваљено место нестанка заиста и право место нестанка?

Фото: ТВ Пинк принтскрин

 

 

- Процедура утврђивања да ли је пријављено место нестанка заиста и право место је вишеструка. У конкретном случају, преузимањем оперативно тактичких и техничких мера је потврђено да се дете у тренутку нестанка налазило на месту које је мајка навела у пријави.

Постоји ли сумња да је дете илегално пребачено преко границе?

Фото: Друштвене мреже

 

 

- Када су у питању нестанци деце и када се сумња на кривично дело, увек полазимо од претпоставке да је прелазак границе унапред припремљен и да је већа вероватноћа да се за прелазак користе алтернативни правци како би се избегла гранична контрола. Имајући то у виду одмах по пријави нестанка шаље се налог за појачану контролу свих граничних прелаза, јер се и пре провере веродостојности пријаве и испуњености услова за активирање платформе "Пронађи ме", предузимају неодложне и хитне мере трагања за несталим лицем. Сама платформа не одлаже редовно полицијско поступање по пријавама.

(Курир)