Обављеним увиђајем, ветеринарска инспекција је утврдила да се на локацији у Сплиту налази укупно 69 животиња, 61 одрасли пас, шест штенаца и два вука, па је у току поступак збрињавања пронађених животиња и даље предузимање мера у складу са законским прописима, саопштила је полиција.

Илегално поседовао два вука

Полиција је навела да основано сумња да је 64-годишњак у Сплиту илегално поседовао два вука, мужјака и женку, који су строго заштићена врста.

Животиње су се налазиле на Путу Оришца у Стобречу, пише Далматински портал и додаје да је ухапшени сплитски психијатар.

На месту догађаја су полиција, инспекција и Комунална полиција града Сплита. Стигли су и чланови удружења за заштиту животиња из Сплитско-далматинске и суседних жупанија које преузимају животиње.

 

Иза зида који скрива услове у којима је 64-годишњак држао псе и вукове одјекује лавеж оних за које још није осигуран привремени смештај.

"Не смемо ништа да Вам кажемо"

- Не смемо ништа да вам кажемо. Једва чекамо кад ћемо моћи да проговоримо о затеченим условима - у пролазу су репортерима Далматинског портала коментарисале две чланице удружења које ће преузети бригу о шест штенаца.

Психијатра је јуче привела сплитска полиција. Пријавила га је због убијања или мучења животиња и уништавања заштићених природних вредности. Током дана испитан је у тужилаштву, чека се одлука о евентуалном притвору.

Вукове држао ради парења са псима

 

Сумња се да је вукове држао ради парења са псима како би се појачале њихове борбене способности. Пси су били на кратком ланцу, вукови у кавезима.

Према добијеним фотографијама, видеу и дојавама грађана, реч је о узгоју паса за учествовање у борбама. Превладавају пси у типу снажних раса стафорд и бул, које се користе за борбе. Уочена је и у страшном стању женка кангала која гризе своју ногу, без ветеринарске помоћи, а део паса јако је уплашен.

Простор у којем се налазе у самом средишту града ограђен је високим зидом који онемогућава пролазницима поглед на површину зараслу у растиње са импровизованим кућицама.

Пси присиљени да леже на бетону или камењу

- Пси су везани сваки за свој кратки ланац и присиљени су да леже на земљи, бетону или камењу. Јасно је да се ови пси не држе као кућни љубимци, већ је реч о типичној слици узгоја за борбе. Шокантно је да досад нико није реаговао - рекли су из удружења "Пријатеља животиња".

Како су објаснили из удружења, појединац који има више од 60 паса, нема регистровану узгајивачницу за животиње, као и да велики број паса није означен микрочипом.

"Ниједан пас никада није пуштен с ланца"

- Ниједан није никада пуштен с ланца с обзиром на то да их грађани Сплита нису виђали у шетњи градом, крши низ одредаба Закона о заштити животиња, Правилника о опасним псима и других подзаконских аката - кажу из удружења.

За све који су укључени у узгој и организовање борби паса траже максималну затворску казну, трајно одузимање свих животиња и забрану држања и набављања нове животиње. Изменама и допунама Кривичног закона, које ступају на снагу за неколико дана, за кривично дело убијања или мучења животиња из користољубља прописана је казна затвора до три године и одузимање животиња.

Осумњиченом прети затвор

Починиоцу се може изрећи и сигурносна мера забране држања и набављања животиња у трајању од једне до пет година, односно од једне до пет година дуже од изречене казне затвора.

(Индекс)

БОНУС ВИДЕО: