У јесен 1974. деветнаестогодишња Београђанка појавила се на вратима ПГП с предлогом да највећа издавачка кућа у СФРЈ објави њен први сингл, у који је она бескрајно веровала. Одбијена је уз образложење да нема пара за штампање њене плоче, али комунистичким руководиоцима РТС већ тада је било јасно - с том девојком тек ће бити проблема, неће одустати. Три године касније Александра Слађана Милошевић у ПГП долази са уговором и понудом коју нису могли да одбију. Тражила је да сама откупи цео тираж свог сингла, на сто испред челника куће ставила је торбу пуну пара и рекла: "Сад више немате ниједан разлог да ме одбијете". Коначно, у лето 1977. излазе песме "Ау, ау" и "Упали светло", постају хитови, тираж достиже 87.000 примерака. Звезда је рођена.

Фото: АТА имагес

 

 

Слађана Милошевић својим песмама, понашањем и сценским наступима почињела је да изазива контроверзне и опречне реакције јавности, постајући тако синоним слободног уметничког израза тог времена, у којем је владало дубоко уверење у комунизам и марксизам. Разбијала је све могуће табуе, забране и пробија цензуру у медијима, одбијајући да се "понаша по прописима".

Убрзо након што је крајем 1978. објавила сингл "Секси дама", политички врх Југославије проглашава је симболом прозападњачке "џинс" културе и забрањује емитовање њене музике на телевизији и радио-станицама. Због негативне кампање у средствима информисања Слађана доживљавала је незапамћени линч, али у исто време догађа се и чудан парадокс.

Док је људи на улици чупају за косу, ударају, вређају и псују јер су о њој читали све најгоре у медијима, фанови на концертима доживљавају својеврсну катарзу од њене појаве. Тако се десило да је један њен ватрени обожавалац после концерта у Сплиту на њене очи покушао да се убије слетевши аутом у огромну провалију, па је она морала да силази у амбис и спасава га.

После тог инцидента рок звезда одлучује да се повуче на неко време. Повратак на сцену уследио је турнејом по дијаспори, где је обишла 60 градова Немачке, као и места по Канади и Америци. По доласку у Југославију 1981. године изриче јој се забрана гостовања у иностранству и представљање земље у дијаспори због "неподобног" понашања на поменутој турнеји. После опсежних саслушања, Државна безбедност проглашава Слађану америчким шпијуном и почиње да води рачуна о њеном "исправном" понашању.

Годину дана касније, због немогућности да наступа и објављује песме, рокерка одлази у Немачку, где је с тамошњим музичарима одржавала концерте и спремала нови материјал.

Фото: В. Данилов

 

 

Читајући старе текстове и белешке о каријери Слађане Милошевић, јасно је да је она поднела највећи терет у борби за освајање слободе изражавања у музици, а у којој, захваљујући њој, данас уживају многе звезде.

Подсетимо, авангардна уметница, Александра Слађана Милошевић преминула је данас у 69. години, потврдила је Фонету њена пријатељица Биљана Петровић.

Милошевић је умрла у Земунској болници, после краће болести, а датум и време сахране биће накнадно објављени.

БОНУС ВИДЕО: