Пуних четрдесет година праве околности смрти првог човека у свемиру Јурија Гагарина налазиле су се под велом тајне.

Познати руски астронаут Алексеј Леонов, први човек који је боравио у отвореном свемиру 18. марта 1965. године, годинама се борио да му се дозволи да открије детаље шта се десило са легендарним Гагарином марта 1968. године.

Фото: Профимедиа

 

Према поверљивом извештају који је комисија, у чијем се саставу налазио Леонов, сачинила после истраге, закључено је да је људски фактор узрок трагичног инцидента. Наиме, авион „су-15" недозвољено је летео опасно близу Гагариног „миг-15ути" ловца летелице.

ФОТО: Принтсркин Јутјуб В гостях у Гордона

 

„У овом случају пилот авиона прекршио је правила, спуштајући се на висину од 450 метара. Знам ово зато што сам био тамо и причао сам са сведоцима. Био сам тамо и чуо сам звук мотора 'су-15', који је прошао веома близу Гагарина узрокујући да његов авион почне да се спирално обрушава и неконтролисано окреће при брзини од 750 километара на сат", каже Леонов.

Међутим, име пилота авиона који је одговоран за Гагаринову смрт још није обелодањено. Анонимност кривца је услов под којим је Леонову дозвољено да представи извештај јавности.

Према званичној верзији која је представљена пре више од 40 година, државна комисија оформљена за истрагу несреће закључила је да су Јуриј Гагарин и пилот Владимир Серјогин у „миг-15ути", покушали да избегну летећи објекат, попут путничког балона.

Фото: Профимедиа

 

У том покушају извели су маневар који је резултирао неконтролисаним спиралним окретањем авиона и, коначно, његовим падом. Обојица су том приликом погинула.

„Закључак је био веродостојан цивилима, али не и стручњацима", рекао је Леонов за Раша тудеј (Руссиа Тодаy).

После саопштавања првих резултата пре четири деценије развиле су се многе теорије о погибији Гагарина. Спекулисало да је у питању самоубиство, а ишло се толико далеко да су неки тврдили да је у питању био судар са НЛО.

Појавила се и верзија о Гагариновом нападу панике!

„Остаје велики жал што је било потребно толико времена да прође како би истина изашла на видело. Али сада напокон можемо мирно да спавамо", рекла је прва жена у свемиру Валентина Терешкова.

РТС