Punih četrdeset godina prave okolnosti smrti prvog čoveka u svemiru Jurija Gagarina nalazile su se pod velom tajne.

Poznati ruski astronaut Aleksej Leonov, prvi čovek koji je boravio u otvorenom svemiru 18. marta 1965. godine, godinama se borio da mu se dozvoli da otkrije detalje šta se desilo sa legendarnim Gagarinom marta 1968. godine.

Foto: Profimedia

 

Prema poverljivom izveštaju koji je komisija, u čijem se sastavu nalazio Leonov, sačinila posle istrage, zaključeno je da je ljudski faktor uzrok tragičnog incidenta. Naime, avion „su-15" nedozvoljeno je leteo opasno blizu Gagarinog „mig-15uti" lovca letelice.

FOTO: Printsrkin Jutjub V gostяh u Gordona

 

„U ovom slučaju pilot aviona prekršio je pravila, spuštajući se na visinu od 450 metara. Znam ovo zato što sam bio tamo i pričao sam sa svedocima. Bio sam tamo i čuo sam zvuk motora 'su-15', koji je prošao veoma blizu Gagarina uzrokujući da njegov avion počne da se spiralno obrušava i nekontrolisano okreće pri brzini od 750 kilometara na sat", kaže Leonov.

Međutim, ime pilota aviona koji je odgovoran za Gagarinovu smrt još nije obelodanjeno. Anonimnost krivca je uslov pod kojim je Leonovu dozvoljeno da predstavi izveštaj javnosti.

Prema zvaničnoj verziji koja je predstavljena pre više od 40 godina, državna komisija oformljena za istragu nesreće zaključila je da su Jurij Gagarin i pilot Vladimir Serjogin u „mig-15uti", pokušali da izbegnu leteći objekat, poput putničkog balona.

Foto: Profimedia

 

U tom pokušaju izveli su manevar koji je rezultirao nekontrolisanim spiralnim okretanjem aviona i, konačno, njegovim padom. Obojica su tom prilikom poginula.

„Zaključak je bio verodostojan civilima, ali ne i stručnjacima", rekao je Leonov za Raša tudej (Russia Today).

Posle saopštavanja prvih rezultata pre četiri decenije razvile su se mnoge teorije o pogibiji Gagarina. Spekulisalo da je u pitanju samoubistvo, a išlo se toliko daleko da su neki tvrdili da je u pitanju bio sudar sa NLO.

Pojavila se i verzija o Gagarinovom napadu panike!

„Ostaje veliki žal što je bilo potrebno toliko vremena da prođe kako bi istina izašla na videlo. Ali sada napokon možemo mirno da spavamo", rekla je prva žena u svemiru Valentina Tereškova.

RTS