Тако за "Новости" ексклузивно говори мајор у пензији, бивши обавештајац Пјер Анри Бинел (72) који је био осуђен и одлежао у затвору због свог племенитог чина, када је нашим властима доставио тајне планове НАТО.  

- Одузели су ми Легију части. Али, Ратни крст не могу да ми узму, јер сам га добио у рату – каже Бинел, који је једнако поносан и на медаљу "Милош Обилић" којом га је одликовала Србија због свега онога што је учинио за нашу земљу.

Што се тиче НАТО бомбардовања на Србију, његов став је јасан:

- То је криминални напад. Био је то, једноставно, ратни злочин. Иако је било забрањено Женевском конвенцијом, смишљено су гађани цивилни циљеви.

Фото: Г. Чворовић

 

 

Четврт века, од почетка напада Северноатлантске алијансе на нашу земљу, прошло му је, каже, у трену.

- За мене је то све као да је било јуче. То је период мог живота који ми је веома присутан у сећањима. Био сам у рату у Заливу, одакле носим такође јаке успомене, али све то није ни приближно ономе што осећам према Србији и рату у Југославији. Постоји и јака лична димензија, имајући у виду кроз шта сам све прошао – наводи наш саговорник који сада живи на југу Француске.

Фото: Профимедиа

 

 

Пјер Анри Бинел се јасно сећа тих тренутака, када је, као шеф кабинета француског представника при Северноатлантској алијанси, генералу Јовану Милановићу, из хуманих разлога, доставио план могућих НАТО циљева у нашој земљи, покушавајући да спречи бомбардовање.

- Дао сам припремне планове, знали су се тип и број циљева, ако буде кренуо напад, али не и тачна локација – прецизира за наш лист.

Бомбардовање, нажалост, није могао да спречи, али га је одложио на неколико месеци. Осујетио је да се страхоте догађају током зиме. Суд у Паризу му је касније због шпијунаже одузео чин и осудио га на пет година затвора, од чега три условно. Затворска казна му је у међувремену скраћена, а када је 2022. изашао на слободу променио је професију и почео да ради као геометар. Убрзо после тога је посетио и нашу земљу.

- Када су прошле невоље по мене и када сам могао поново да путујем, отишао сам у Србију. Сјајно су ме примили у Београду, видео сам и генерала Милановића, представио сам моју књигу "Ратни злочини НАТО" – сећа се Бинел ових тренутака.

Фото: Новости

 

 

Стицајем околности, због људскости у његовом чину, односи које гаји према нашем народу уздигнути су на највиши ниво.

- Моје пријатељство са Србима је историјско, може се рећи чак и фамилијарно. Деда ми је ратовао са српским офцирима под командом генерала Транијеа око Скопља. За мене је француско-српско пријатељство веома важно. Србија ми је у срцу. А Косово су украли од Србије. Косово је српска покрајина – истиче за наш лист.

У јеку актуелних светских трзавица, Пјер Анри Бинел цепање Југославије посматра као увод у сукоб светских размера.

Фото: Г. Чворовић

 

 

- Трећи светски рат је започео распадом СССР, а у Европи растурањем Југославије. Немци су нарочито били активни, подршком Хрватима. Снабдевали су их оружјем и дали им приступ центрима за обуку у Баварској. Први снимци с ратишта показали су да су Хрвати били наоружани новим "калашњиковима" из арсенала Источне Немачке и противтенковским бацачима "армбруст 300".

Са целом ситуацијом је, каже, био детаљно упознат јер је дужност обављао у обавештајној ћели главног штаба НАТО у Бирселу од 1996. до 1998, док је пре тога био на служби у Босни и Херцеговини од децембра 1995. до маја 1996.

МЕМОАРИ

Пјер Анри Бинел ужива у заслуженој пензији.

- Поправљам ограду на дворишту, одржавам башту, путујем с уницима по свету. Волео бих да опет дођем у Београд. Нисам био већ двадесет година. Пишем и мемоаре – открива нам.

За садашњу ситуацију у свету каже да је – експлозивна.

- Долар је све мање закон. Самим тим, и Американци. Ако желимо да будемо у миру, треба поново да успоставимо односе с Русијом, као у време СССР. Било је тада, истина, напето, али су људи бар разговарали међу собом.

Каже да је, док је био на функцији у НАТО, сведочио како полако долази до конфротације с Русијом:

Фото: З. Јовановић

 

 

- Американци су обећали Русима да се неће ширити на Исток. Договори нису никада испоштовани. Живот Руса у Донбасу је био све тежи. Пре почетка руске офанзиве на Украјину, Зеленски је био спреман да разговара с Путином. Али, Американци то нису дозволили.

Може ли, на крају, доћи до нуклеарног рата?

- Што се тиче Руса, не стрепим од тога. Када је реч о Американцима много сам више опрезан, јер се све догађа далеко од њих. Оно што знам је да Француска неће ставити своје нуклеарно наоружања у службу САД – закључује Пјер Анри Бинел.

(Вечерње новости/Горан Чворовић)

БОНУС ВИДЕО: