Животи у нашој земљи из корена је промењен преко ноћи, а пуно наших славних спортиста који су играли у иностранству на свој начин покушавали су да се боре против агресије. Један од њих био је и легендарни фудбалер Синиша Михајловић који је својовремено причао како је он водио борбу.

- Током тог бомбардовања ми смо покушавали на неки свој начин да допринесемо и да променимо мало мишљење тих људи који су причали лоше о Југославији, Југословенима и Србима. Искористили смо ту нашу популарност, играјући фудбал имали смо могућност да сазовемо конференције за штампу и да идемо на телевизије, да на неки начин прикажемо праву истину - говорио је својевремено Михајловић.

Остала је упамћена и утакмица између Милана и Лација када су сви играчи римске екипе обукли мајицу са натписом "Peace, no war" ("Мир, не рат").

- Када смо играли прву утакмицу против Милана сви играчи Лација су обукли мајицу "Peace, no war". Сви су били уз нас, да тако кажем - открио је једном приликом Миха који је тражио и састанак са неким од водећих људи у италијанској политици.

- Имао сам велику потребу да важним људима у Италији, одакле су полетали авиони да бомбардују Југославију, кажем да је то што чине неоправдано према мом народу. Лично сам затражио пријем код секретара италијанске владе Минотија и премијера Д'Амате. Моја једина молба њима упућена била је 'Шта влада Италије може да учини да се то бомбардовање смири?' Оно што је сигурно, био сам примљен одмах. Нисам био изненађен, јер знао сам колика је моја популарност у Италији. Разговарали смо сат времена и добио сам један искрен одговор. Премијер Д'Амата рекао ми је да су они против бомбардовања, али и да су немоћни, јер Италија је чланица НАТО. Оно што могу да тврдим, јесте да је већина народа у Италији била против бомбардовања наше земље - рекао је у интервјуу за НИН Михајловић својовремено.

БОНУС ВИДЕО: