Доктори често напомињу колико је хидратација важна. Редовно уношење воде помаже у нормалном функционисању организма. Приручник за здраву исхрану препоручује да пијемо између шест и осам чаша дневно, пише Мирор.

Национална здравствена служба (НХС) ипак открива да није само вода та која се гледа као врхунац хидратације, јер се рачуна и "количина воде, млеко са ниским садржајем масти и пиц́а без шец́ера, укључујуц́и чај и кафу". 

Међутим, према неким здравственим стручњацима, ми тренутно пијемо воду потпуно погрешно. Ако дуже време нисте уносили течност, а онда одједном унесте у себе 500 милиграма, то није најбољи начин да останете хидрирани. Докторка Линдзи Бејкер, главни научник на Институту за спортске науке Гатораде, каже да је то погрешно. Најбоље је пијуцкати мало током дана.

"Вец́ина људи узима вец́е количине када једу оброке и грицкалице, што помаже телу да задржи течност. Али изненадно гутање великих количина обичне воде само по себи углавном се прилично брзо елиминише у урину", објаснила је она.

Погледајте смернице НХС за правилну хидратацију:

  • редовно пијите воду током дана
  • избаците слатка пића, замените их онима без шећера
  • конзумирајте максимално једну чашу смутија или ђуса дневно
  • уносите више течности ако вежбате и знојите се
  • не уносите више од 200 милиграма кофеина дневно, поготово труднице, због дехитратације

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".