У куће и станове улазе кроз пукотине на фасади или у сваки простор који није добро изолован, па је прво што треба да урадите како би сте спречили њихов улазак у ваш дом да поправите сва спољна оштећења.

Баштовани знају за трик са раствором соде бикарбоне у води, којим прскају биљке, а у народу се верује да смрдибубе беже од мириса белог лука и нане, па ове намирнице треба поставити код улазних врата, прозора и других места кроз која досадне бубе могу да прођу.

Друга, а можда и боља варијанта јесте да у воду сипате неколико капи етеричног уља нане и са спољашње стране испрскасте прозоре, улазна и балконска врата.

Смрдибуба у кући

Никако је не убијајте и не плашите, јер када се осећају угрожено, смрдибубе испуштају одвратан мирис. Не дирајте их рукама, већ узмите папир или рукавице, нежно их ухватите и избаците напоље.

Фото: А. Станковић

 

Смрдбубе спадају у ред стеница, али нису крвопије и неће вас напасти, а хране се соком дрвећа, воћем и другим инсектима. Испуштају секрет изузетно непријатног мириса, који код већине људи изазива нагон за повраћањем.

Не постоји неко специфично хемијско средство које ће вам помоћи да их се на дужи рок решите, а питање је да ли ћете пожелети када чујете шта народна веровања говоре о њима, а кажу да никада не треба истеривати смрдљиву бубу из куће, јер доноси новац. Ако је избаците, избацујете и новац.

БОНУС ВИДЕО: