U kuće i stanove ulaze kroz pukotine na fasadi ili u svaki prostor koji nije dobro izolovan, pa je prvo što treba da uradite kako bi ste sprečili njihov ulazak u vaš dom da popravite sva spoljna oštećenja.

Baštovani znaju za trik sa rastvorom sode bikarbone u vodi, kojim prskaju biljke, a u narodu se veruje da smrdibube beže od mirisa belog luka i nane, pa ove namirnice treba postaviti kod ulaznih vrata, prozora i drugih mesta kroz koja dosadne bube mogu da prođu.

Druga, a možda i bolja varijanta jeste da u vodu sipate nekoliko kapi eteričnog ulja nane i sa spoljašnje strane isprskaste prozore, ulazna i balkonska vrata.

Smrdibuba u kući

Nikako je ne ubijajte i ne plašite, jer kada se osećaju ugroženo, smrdibube ispuštaju odvratan miris. Ne dirajte ih rukama, već uzmite papir ili rukavice, nežno ih uhvatite i izbacite napolje.

Foto: A. Stanković

 

Smrdbube spadaju u red stenica, ali nisu krvopije i neće vas napasti, a hrane se sokom drveća, voćem i drugim insektima. Ispuštaju sekret izuzetno neprijatnog mirisa, koji kod većine ljudi izaziva nagon za povraćanjem.

Ne postoji neko specifično hemijsko sredstvo koje će vam pomoći da ih se na duži rok rešite, a pitanje je da li ćete poželeti kada čujete šta narodna verovanja govore o njima, a kažu da nikada ne treba isterivati smrdljivu bubu iz kuće, jer donosi novac. Ako je izbacite, izbacujete i novac.

BONUS VIDEO: