На снимцима које је у тешко оштећеном реактору нуклеарне електране Фукушима снимила минијатурна беспилотна летелица види се "разбацана" контролна опрема и изобличени материјали, што је за собом оставило много неодговорених питања, пише АП.

Оператер електране, Токио Електрик Пауер Компани Холдингс (ТЕПЦО), објавио је низ снимака изузетно недоступног подручја. Ради се о првим снимцима унутрашњости главне конструкцијске потпоре у најтеже погођеном примарном складишту реактора "број 1", подручју тачно испод језгра реактора.

У реакторима се још увек налази 880 тона радиоактивног нуклеарног горива

Званичници су дуго прижељкивали да дођу до тог подручја како би испитали језгро и растопљено нуклеарно гориво које је тамо исцурило када су расхладни системи електране оштећени у снажном потресу и цунамију 2011. године.

 

 

Током ранијих слања дронова, нису успели да дођу до тог подручја. Али ТЕПЦО је прошле недеље успео при том подухвату и у понедељак објавио снимке. Унутар три оштећена реактора још увек се налази око 880 тона високо радиоактивног растопљеног нуклеарног горива. ТЕПЦО покушава да сакупи што више информација о локацији горива и његовом стању како би могао да га уклони.

Смеђе, висеће наслаге

На снимцима се виде смеђи објекти различитих облика и величина који висе с потпоре. Изгледа да делови механизма који контролише нуклеарну ланчану реакцију и друга опрема причвршћена на језгру нису на своме месту.

Званичници ТЕПЦО-а на темељу фотографија нису могли да открију праву нарав висећих накупина. Можда се ради о растопљеном гориву, а можда о растопљеној опреми. Камере беспилотних летелица нису регистровале како изгледа дно језгра реактора, вероватно због недостатка светлости.

Званичниции наводе да би информације које су добили помоћу дрона могле помоћи у будућим истраживањима растопљених подручја електране. Но, с обзиром на то да је велик део унутрашњости реактора још увек неистражен, неки сматрају да су влада и ТЕПЦО били преоптимистични када су си задали рок од 30 до 40 година за чишћење електране.

(Индеx)

БОНУС ВИДЕО: