Уобичајени знаци за мушки и женски WЦ, који су истакнути на свим јавним местима - од ресторана и кафића до тржних центара, јесу силуете мушкарца и жене. Вероватно сте милион пута видели те знакове, и вероватно као и милиони других људи, мислите да силуета у панталонама означава мушкарца, односно да је то знак за мушке кабине јер је фигура "обучена" у панталоне, а да је знак за женски дама у хаљини.

Па ако сте тако мислили, грдно сте погрешили зато што то уопште није женска хаљина.

Никад није била хаљина

Како је објаснила Таниа Катан из Аризоне, вођа кампање изједначавања мушког и женског пола кад је у питању посао, троугласти облик око женске силуете на знаку никад није представљао хаљину. Троугласти знак је заправо плашт који сугерише да и жене могу бити суперхероји.

- У науци, технологији, уметности, математици, политици, на улицама и у нашим домовима жене су често невидљиве или се једноставно игноришу. Девојке и жене које раде послове у науци, технологији, механици или математици су мањина – нагласила је она.

Фото: Профимедиа

 

Кампања "Никад није ни била хаљина“, која се односи управо на добро познати знак за женски WC има за циљ изједначавање мушкараца и жена када је у питању избор занимања.

Фото: Профимедиа

 

Исти посао мања плата

То није први пут да су жене подигле глас тражећи иста права као и мушке колеге. Наиме, није тајна да многе даме које се налазе на одговорним местима у светским компанијама имају и за трећину мању плату од својих мушких колега који обављају исти посао.

На неравноправност, када је у питању избор занимања, али и плата, више пута су указивале и холивудске глумице које имају знатно мање хонораре од глумаца тражећи да се та  неправда исправи. Једна од најватренијих заговорница изједначавања хонорара била је Џенифер Лоренс која је неправду осетила на соптвеној кожи.

БОНУС ВИДЕО: