Испричао је лични пример када је глумио Николу Теслу.

- Човек мора да провуче улогу кроз себе и тамо нађе неке електронске тачке које се слажу или не слажу. Али превише веровати у улоге јесте опасно. Поистовећивати се (са улогом). Ја сам имао проблем са Теслом, толико сам се уживео и почео да живим тим животом.

Фото: Јутјуб принтскрин/Класик ТВ

 

 

- Чак сам и спавао усправно као он. Онда сам почео да размишљам на његов начин. Међутим, једне ноћи, око сат после поноћи, видим ја, боли ме глава, а потенцијал мојих вијуга је узан за његове мисли. Рекох себи: "Петре, биће још улога, али немој сада да излудиш, хајде ти доле на шанк." Нико ме није видео. Када су ме видели доле (за шанку), забезекнули су се - присетио се Божовић и навео да је тада наручио две флаше курвоазјеа.

Фото: Јутјуб принтскрин/Класик ТВ

 

 

- Тако се човек ослободи. То је велика пресија, огромне су то личности. Не можете играти целокупног (Теслу). Ја сам све сазнао о њему и то је нешто што ме прати цео живот, али на један леп, искуствен начин - признао је глумац.

Фото: Јутјуб принтскрин/Класик ТВ

 

 

Поред Теслине улоге, Божовић је открио коју улогу није волео што је одиграо.

- Рекао сам улога у филму  "Лепа села, лепо горе". Ту су ме хвалили исто, али то је тако одвратно и тако је тачно то. Па ме због тога више нервира, а онда негде мислим има и у мени тога сигурно, чим сам ја то добро одиграо. Не може баш то овако да измислите такве ствари. Тако да не бих такву улогу више играо, стварно - рекао је Божовић.

Фото: Јутјуб принтскрин/Класик ТВ

 

 

Глумац је открио шта тренутно припрема на пољу каријере: 

- Сада управо завршавам један ЦД који се зове "Прах у оца поезије", који је написао Матија Бећковић, а предговор је Мића Данојлић. Музику пише поменута Бојана Пековић, која дипломира акустику у Финској и у том спеву ја сам се једанпут јавио Матији и рекао: "Хвала ти, на неки начин си нас ослободио. Осећам као да смо се одужили према Његоушу..." Јер сви ми осећамо дуг према Његошу, бар ми који га ценимо, који нам је утеха и нада за будућност... Надам се да ће то изаћи и волео бих да људи то чују. Успео сам да увучем два академика, да један говори из свог предговора, а други да две, три песме одрецитује - испричао је Божовић.

Фото: В. Данилов

 

 

Било је речи и о Божовићевим признањима.

- Признања су увек лепа. Мени је говорио Миша Жутић: "Знаш шта, буразеру. Млади глумци треба да добијају награде..." Младом човеку то много значи, заиста, а нама старијима значи овако као што је некад значио сат од предузећа за 15 година рада. Поготово ако носи име Павла Вуисића, Добрице... Добио сам скоро и Нушићеву награду за животно дело, и то у време када су нам доле у Ивањици отели Нушићијаду из чиста мира. Код нас не постоји заштита духовне вредности, само материјалне. Ако вам украду кола, одузму парче земље, онда можете на суд... - рекао је Петар Божовић.

БОНУС ВИДЕО: