Након завршене Војне Академије, добио је дужност пешадијског официра и распоређен је у 3. бригаду, 1. пешадијску дивизију у Форт Худу. 2008. године, Сем је распоређен у Кандахар, Авганистан.

Само четири месеца од свог ангажовања, Сем је био на задатку када је добио вест да је још један оближњи вод упао у заседу. Тада је одлучио да поведе свој тим у борбу како би пружио подршку својим саборцима.

По уласку у подручје борбе, импровизована експлозивна направа експлодирала је испод резервоара за гориво његовог возила, оставивши га натопљеног у гориво. Убрзо је ватра захватила и њеногово тело, укључујући и лице. Како пише на свом сајту, Божјом милошћу његов рањени колега је успео да угаси пламен пре него што му је ватра одузела живот. 

 Браун је задобио опекотине на 30% тела, а ожиљци су приметни на његовом лицу. Поред тога, остао је и без кажипрста на левој руци.

Фото: Профимедиа

 

Након повреда које је задобио, Сем је медицински пензионисан из америчке војске као капетан. У три године након експлозије у Авганистану, Сем је прошао интензивну физичку рехабилитацију. Током овог процеса опоравка, како пише на свом сајту, препознао да му је Бог дао нови живот. 

- Живот који је требало да буде посвећен служби Богу и Отаџбини - наглашава он.

Током три године које је провео на опоравку, Сем се заљубио, оженио и засновао породицу са потпоручницом америчке војске, Ејми Ларсен, која је радила у јединици за опекотине.

Фото: U.S. Army

 

Током активног војног служења добио је неколико одликовања, међу којима је и награда Љубичасто срце, као и Медаља бронзане звезде. 

Знајући да је његова каријера у војсци дошла до краја, Сем је схватио да ће морати да крене другим путем, ако жели да поново посвети свој живот служби. Зато је одлучио да упише мастер пословне студије, желећи да стекне нова знања и повећа своје искуство. Како наводи, уз помоћ новостечених вештина покренуо је мало предузеже које пружа фармацеутску и медицинску помоћ ветеранима широм Сједињенинх Држава. 

Фото: Танјуг/АП

 

Тада је одлучио да се политички ангажује и постао је активан у Републиканској странци, прво у Тексасу, а затим и у Невади. Он је безуспешно покушавао да буде кандидат за место у Представничком дому Тексаса 2014. године, а потом и у Сенату 2022. Његова кампања је привукла националну пажњу, како медија, тако и прикупљања средстава. Успео је да скупи преко милион долара док је покушавао да изазове републиканца којег је Доналд Трамп подржао за место у Сенату САД. 

Он је данас поново кандидат за амерички Сенат, за изборе који ће се одржати нешто касније ове године. 

Фото: Танјуг/АП

 

БОНУС ВИДЕО: