Јасмин из места Бреза, тачније насеља Булбулушићи у Босни, имао је веома занимљив радни век, али сада пензионерске дане проводи у свом родном селу. По занимању је грађевински техничар, а компанија у којој је радио често га је слала у иностранство, те је радио прво и Ирској, а онда је дуго година провео у Русији.

Његова супруга је остала у Босни и Херцеговини, посветивши се васпитавању двеју ћерки, које су данас врло успешне младе даме - старија се бави архитектуром и живи у Холандији, док је млађа на докторским студијама и предаје на факултету у Сарајеву. Иако су сада пензионери, и даље су врло активни - Јасминова жена се бави књиховодством, док је он и даље у свету грађевинарства.

- Има данас више пара, али мање рахатлука. Пре је било доста сигурније, знало се када ће плата, кад је одмор. Када сам био у Ираку, од једне плате сам могао одмах ауто да узмем и још да ми остане. Али, не жалим се, лепо живим - каже Јасмин.

Ужива да проводи време у свом дворишту које је пуно зеленила, а опушта га да сади и брине о биљкама. И управо у том свом рају на Земљи испричао је интересантно искуства која је доживео у далекој Русији, као и какав је утисак на њега оставио Владимир Путин.

Фото: Профимедиа

 

- Крајем осамдесетих на начим просторима почиње да се закувава. Пред сам рат сам отишао у Русију, тамо смо имали погон. Тамо смо имали огроман посао, урадили смо 2.400 станова. После рата сам дошао овде, али смо наишли на разваљен систем. Фирма је пропала, почео сам приватно да радим, али нисам успевао да добијам послове на тендерима. Потом сам ступио у контакт са човеком који је био са мном у Русији, запослио се код њега и поново се вратио. Опет сам променио посао 2003. и са тим човеком, који и даље има послове на руском тржишту, велики је борац, остао сам 15 година, све до 2018.

Како је деценије провео тамо, истиче да чак и размишља на руском, као и да тај језик перфектно говори и пише.

- Руси су интелигентан народ, а обични руски човек исти је као и наш човек, исто је беда. Само, има више воље за животом, код нас се људи лако помире и поклекну. Док су Руси стално на ногама. А као народ су врло културни и гостопримљиви. Нигде нисам имао проблеме - сматра Јасмин.

Фото: Јутјуб принтскрин/ALEN AVDIĆ

 

Међутим, наглашава да је било много могућности да врло брзо пропадне, јер су пороци били лако доступни.

- Тамо је на првом месту вотка, а онда и жене које су тада биле лако доступне. И када дођеш до мало пара, лако може да полетиш и пропаднеш. Али, мислио сам на породицу.

Фото: Профимедиа

 

А потом се осврнуо на председника Русије и открио да ли је заиста на све спреман, како се прича о њему.

- Путин је тако миран и једноставан тип, народ му верује. Имао сам прилику да га упознам, радили смо му резиденцију у Сочију и једну председничку зграду на аеродрому. Све договоре је испоштовао. Чувају своју традицију. Није онакав какавим га представљају. Никоме не чини зло - закључио је Јасмин.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО: