Nakon završene Vojne Akademije, dobio je dužnost pešadijskog oficira i raspoređen je u 3. brigadu, 1. pešadijsku diviziju u Fort Hudu. 2008. godine, Sem je raspoređen u Kandahar, Avganistan.

Samo četiri meseca od svog angažovanja, Sem je bio na zadatku kada je dobio vest da je još jedan obližnji vod upao u zasedu. Tada je odlučio da povede svoj tim u borbu kako bi pružio podršku svojim saborcima.

Po ulasku u područje borbe, improvizovana eksplozivna naprava eksplodirala je ispod rezervoara za gorivo njegovog vozila, ostavivši ga natopljenog u gorivo. Ubrzo je vatra zahvatila i njenogovo telo, uključujući i lice. Kako piše na svom sajtu, Božjom milošću njegov ranjeni kolega je uspeo da ugasi plamen pre nego što mu je vatra oduzela život. 

 Braun je zadobio opekotine na 30% tela, a ožiljci su primetni na njegovom licu. Pored toga, ostao je i bez kažiprsta na levoj ruci.

Foto: Profimedia

 

Nakon povreda koje je zadobio, Sem je medicinski penzionisan iz američke vojske kao kapetan. U tri godine nakon eksplozije u Avganistanu, Sem je prošao intenzivnu fizičku rehabilitaciju. Tokom ovog procesa oporavka, kako piše na svom sajtu, prepoznao da mu je Bog dao novi život. 

- Život koji je trebalo da bude posvećen službi Bogu i Otadžbini - naglašava on.

Tokom tri godine koje je proveo na oporavku, Sem se zaljubio, oženio i zasnovao porodicu sa potporučnicom američke vojske, Ejmi Larsen, koja je radila u jedinici za opekotine.

Foto: U.S. Army

 

Tokom aktivnog vojnog služenja dobio je nekoliko odlikovanja, među kojima je i nagrada LJubičasto srce, kao i Medalja bronzane zvezde. 

Znajući da je njegova karijera u vojsci došla do kraja, Sem je shvatio da će morati da krene drugim putem, ako želi da ponovo posveti svoj život službi. Zato je odlučio da upiše master poslovne studije, želeći da stekne nova znanja i poveća svoje iskustvo. Kako navodi, uz pomoć novostečenih veština pokrenuo je malo preduzeže koje pruža farmaceutsku i medicinsku pomoć veteranima širom Sjedinjeninh Država. 

Foto: Tanjug/AP

 

Tada je odlučio da se politički angažuje i postao je aktivan u Republikanskoj stranci, prvo u Teksasu, a zatim i u Nevadi. On je bezuspešno pokušavao da bude kandidat za mesto u Predstavničkom domu Teksasa 2014. godine, a potom i u Senatu 2022. NJegova kampanja je privukla nacionalnu pažnju, kako medija, tako i prikupljanja sredstava. Uspeo je da skupi preko milion dolara dok je pokušavao da izazove republikanca kojeg je Donald Tramp podržao za mesto u Senatu SAD. 

On je danas ponovo kandidat za američki Senat, za izbore koji će se održati nešto kasnije ove godine. 

Foto: Tanjug/AP

 

BONUS VIDEO: