У емисији "Први ред" на телевизији К1, поделио је утиске из наше јужне покрајине, али и пустио сузу када је говорио о нашем народу са Косова. 

- Тамо када одете, осећате се као Србин, нисте грађанин Србије, зато што сте у једном гету и то осећање вас држи. Када би половина грађана Србије имала особине оних људи који живе на Косову, наша земља би цветала и била срећна земља. Када би половина екскурзија биле окренуте ка Косову, наша деца не би морала да се муче са историјом", рекао је Петар Божовић и додао:

- Био сам у Гораждевцу, тамо на зиду су њихови велики ликови нацртани, у тим школама у које су донирале ове као западне цивилизацијске земље са европским вредностима, тамо су школе на брду предвиђене за 400 ђака, нема ниједног унутра, али гледаш те куће, поређане једна на другу, то је једна Калуђерица, од Приштине до границе, ви не можете да замислите. Што је најтужније, половина тих кућа је са спуштеним ролетнама. Затвореним вратима - додаје.

Фото: П. Милошевић

 

- Моја осећања су помешана, сузе, смех и понос - закључио је Петар Божовић у емисији "Први ред" на телевизији К1. 

Подсетимо, током дружења са Србима у Грачаници, Божовић је истакао да је српска духовна снага веома јака на Косову, као и да му је свака црква, од стотине оних које су уништене, ближа од дивљења према великом архитекти у Барселони. Зато апелује на све, а посебно на младе да посете Косово.

- Немојте да су вам ближи Рим, Краков, Модена, Беч... Све то можете, али овде дођите да видите одакле сте, па ћете са тим осећањем када га будете стекли, имати један чвршћи став у односу на друге, када будете причали са њима и нећете се осећати лоше - поручио је Божовић и додаје:

- Душу своју овде имамо, нећемо да продајемо душу - нагласио је.

БОНУС ВИДЕО: