Сада су из организације Евровизије открили да се ове године правила мењају, а једно од њих се односи на то да ће се Немачка, Велика Британија, Франвуска, Италија, Шпанија и Шведска пласирати директно у финале.

- Сматрамо да ова промена даје земљама велике петорке и земљи домаћину праведније игралиште у великом финалу будући да сада имају прилику да стварно наступе у полуфиналима. То је такође предност и за публику у арени и за гледатеоце код куће јер могу уживо да виде наступе свих извођача који се такмиче пре финала - изјавила је Еба Аделсон, извршна продуценткиња "Песме Евровизије 2024.".

Фото: Профимедиа

 

 

Правила гласања промењена

Такође, публика ће моћи од почетка полуфиналних вечери да гласа за такмичаре, и то док они буду наступали. До сада је био случај да гласање почне тек када сви кандидати наступе, али сада ће гледаоци моћи да одахну, јер имају доста времена за гласање.Верни фанови светског такмичења из земаља које не учествују, дакле остатак света, имаће 24 сата предности у гласању. Онлајн гласање отвориће се за њих одмах након завршетка друге генералне пробе у полуфиналима и финалу, који се одржавају вече пре, и остаће отворено до почетка наступа уживо, пише Индеx.хр.

- Гласање у финалу било је отворено када сви финалисти заврше с певањем. Уместо тога, желимо да пружимо прилику да укључимо гледаоце од самог почетка – ако видите нешто што вам се свиђа, требало би да можете гласати одмах. Такође можете, наравно, причекати рекапитулацију на крају, као и претходних година - рекла је Адиелсонова и додала:

- Имамо позитивно искуство с овом процедуром гласања у Мелодифестивалену (шведско национално финале, прим. аут.). Осим тога, постоје гледаоци у другим деловима света који желе да гласају и желимо да им дамо бољу прилику да учествују у резултату. Сада не морају да навијају будилник усред ноћи.

Подсетимо, Србију на великом такмичењу представља Теyа Дора са песмом "Рамонда", а према кладионицама, она се тренутно налази на 21. месту.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: