Данас Килијана Марфија који је освојио Оскара за главну улогу зна свако ко бар мало зна о кинематографији, а занимљиво је да је на самом почетку своје каријере он сарађивао са нашим великим режисером и сценаристом.

Фото: Профимедиа

 

Килијана Марфија открио је наш чувени редитељ Горан Паскаљевић, који му је фактички филмски "отац".

Чувени филмски редитељ и сценариста Горан Паскаљевић заслужан је за успешну каријеру глумца Килијана Марфија, који се у светској кинематографији прославио великим улогама, од којих је последња у блокбастеру "Опенхајмер" редитеља Кристофера Нолана, а који је на синођњем Оскару однео убедљиву победу са чак 7 Оскара.

Фото: I. Marinkovic

 

Наиме, Марфи данас иза себе има успешну каријеру, а мало ко зна да је његов таленат заправо међу првима запазио чувени српски филмски редитељ и сценариста Горан Паскаљевић.

Фото: Принтскрин Јутјуб Како је хари постао дрво

 

Подсећања ради, познати глумац је давне  2001. године заиграо у филму "Како је Хари постао дрво", награђиваном Паскаљевићевом остварењу.

Радња се дешава у руралној Ирској 1924. године, а Марфи игра Гаса, ког отац Хари редовно ментално и вербално злоставља.

Након ове улоге, креће Килијанов успон ка врху и друге бројне улоге попут оних у остварењима "28 дана касније" (2002), "Хладна планина" (2003), "Црвено око"(2005), "Почетак" (2010), "Денкерк" (2017), а обожаваоци стрипова и суперхероја га знају и као Страшила у Бетменовој трилогији "Мрачни витез", као и у хит серији "Бирмингемска банда".