Ако током сурфовања непрегледним пространством интернета некада налетите на причу о Абигејл Вествуд, прелепој младој жени која је претворена у чудовиште због језивог експеримента, покушајте само да се у тој сторији добро забавите квалитетним хорор сценаријом - и не схватајте је за озбиљно.

Реч је о појави која се у савременој поп култури назива "крипипаста" (creepypasta), што у ужем и широко распрострањеном значењу те речи подразумева хорор причу која се дели на интернету и добија на снази како је корисници деле - и најчешће је измишљена. Баш таква је ситуација и са "легендом из области 51".

Како гласи измишљена прича о Абигејл Вествуд - лепотици која је постала звер

Аутор овог хорора каже следеће: Никада се до краја није испитало да ли је језива прича о прелепој Абигејл Вествуд мит или истина. Кад се причало да је жена претворена у чудовиште у области 51, наставља приповедач, нико није могао да поверује да се ради о истинитој причи с обзиром да је експеримент који су над њом спроводили најсуровији икада.

На друштвеним мрежама су се у последње време појавиле различите теорије које покушавају да оправдају и објасне такозвани Пројекат Абигејл, један од најокрутнијих и најстрашнијих експеримената који су били спроведени под херметичким условима у "Области 51". Корисници Твиттера су оживели легенду и интригу око приче о Абигејл Вестер, лепој и симпатичној студенткињи којој је отац, Алберт Вестер, радио у тиму истраживача комплексних експеримената у Области 51.

Измишљена хорор сторија (и то квалитетно измишљена) каже даље: За њихов наредни експеримент, тражили су волонтера од поверења јер је било кључно да открића остану у потпуности тајна. Стога су одабрали Абигејл, кћерку Алберта, као субјект истраживања; млада жена је пристала јер је већ била укључена у пројекат на универзитету у области 51.

Да би припремили девојку, научници су спровели више студија над Абигејл које су изазвале значајне промене на њеној кожи, која је почела да се бора попут коже звери, убрзан је и раст зуба који су изгледали неугледно. Осим видљивих физичких промена, уочен је и губитак расуђивања и контроле над својим импулсима. Суочени са сценаријем потпуно дехуманизоване жене, бројни научници су затражили да се експеримент заустави и да се Абигаил врати у своје стање пре експеримента.

И ту се аутор приче не зауставља, него додаје још језивих детаља. Како каже легенда, није било много тога што се могло учинити, јер је тело Абигејл постало зависно од различитих супстанци које су јој давали на дневном нивоу, овај пројекат постао је познат као Пројекат Права Абигејл, у част девојци.

За место где се одиграва ова измишљена хорор прича и где су се радили експреименти над мученом девојком изабрана је - Невада, америчка војна база основана 1955. године. То је високо чувана база за испитивање авиона и нових оружја. Због те високе тајности дошло се и до сумње да се овде врше испитивања над ванземаљским летелицама и бићима. Постоје неке појединачне изјаве и различита виђења чудних појава у околини базе. По овој области направљене су и неке рачунарске игре.

 

 

Но, да се вратимо хорор причи о Абигејл. Особље за исхрану у Области 51 тврдило је да су добијали налоге да донесу велике количине хране у врсту кавеза који је предвиђен за псе, али никада нису знали какво је створење у њему живело. Како су године пролазиле, отац Абигејл више није могао да поднесе бол гледајући како му се ћерка претвара у чудовиште и одлучио је да оконча свој живот.

У својем опроштајном писму, затражио је да покушају да опораве његову ћерку или бар да је не жртвују. Међутим, америчка војска је прекинула Пројекат Абигејл и одлучила да звер изгладни до смрти, како би избегла даље трошкове. Међутим, прве ноћи када Абигејл није била нахрањена, одлучила је да побегне, и ујутру су пронађена само тела стражара који су чували ограду. Данас, неки тврде да ово чудовиште још увек опседа Област 51.

Одакле инспирација за ову измишљену хорор причу

Верује се да би ова "крипипаста" могала да има корене у научном тесту названом "Биосфера 2" спроведеном 1992. године, који је имао за циљ да утврди у каквим екстремним ситуацијама би људска врста могла да преживи, а у експерименту су учествовали, између осталих, и Абигејл Алинг и Мар Ван Трило.

"Биосфера 2" је првобитно изграђена (од 1987 до 1991) Ораклу (Аризона, САД) да буде вештачки, материјално затворени еколошки систем или - виваријум. Остаје највећи затворени еколошки систем икада створен.

Дугорочно је виђен као претходница стицању знања о коришћењу затворених биосфера у колонизацији свемира. Као експериментални еколошки објекат омогућио је проучавање и манипулацију мини биосферским системом без оштећења Земљине биосфере.

Фото: Профимедиа

 

 

Његових седам биома били су прашума од 1.900 квадратних метара (20.000 квадратних стопа) , океан од 850 квадратних метара (9.100 квадратних стопа) са коралним гребеном , мангрова од 450 квадратних метара (4.800 квадратних стопа ) 1.300 квадратних метара (14.000 квадратних стопа) пашњака саване , магловита пустиња од 1.400 квадратних метара (15.000 квадратних стопа) и два антропогена биома: 2.500 квадратних метара (27.000 квадратних метара) пољопривредних површина и људских хабитата животни простори, лабораторије и радионице. Испод земље је био обиман део техничке инфраструктуре. Вода за грејање и хлађење циркулисала је кроз независне системе цевовода и пасивни соларни улаз кроз стаклене панеле оквира који покривају већи део објекта, а електрична енергија се снабдевала Биосфером 2 из енергетског центра природног гаса на локацији.

 

 

Биосфера 2 је коришћена само два пута у првобитне сврхе као експеримент затвореног система: једном од 1991. до 1993. и други пут од марта до септембра 1994. Оба покушаја су наишла на проблеме укључујући мале количине хране и кисеоника , одумирање многих животиња и биљака укључених у експеримент (иако је то било очекивано пошто је пројекат користио стратегију намерног „паковања врста“ предвиђајући губитке како су се биоми развијали), групне динамичке тензије међу резидентном посадом, ван политике и борба за моћ над управљањем и усмеравањем пројекта. Ипак, експерименти са затварањем поставили су светске рекорде у затвореним еколошким системима, пољопривредној производњи, побољшању здравља уз исхрану са високим садржајем хранљивих материја и нискокалоричну исхрану коју је посада пратила, и увид у самоорганизацију сложених биомичких система и атмосферске динамике. Други експеримент затварања постигао је потпуну довољност хране и није захтевао убризгавање кисеоника. 

У јуну 1994. године, средином другог експеримента, компанија за управљање, Спаце Биоспхере Вентурес, је распуштена, а објекат је остављен у лимбу. Универзитет Колумбија преузео је управљање овим објектом 1995. и користио га за експерименте до 2003. Тада се чинило да је у опасности да буде срушен да би се направио простор за стамбене и малопродајне радње, али га је Универзитет Аризона преузео на истраживање 2007. Универзитет у Аризони преузео је потпуно власништво над структуром 2011. године.

Улога Абигејл у "Биосфери 2"

Први пројекат је пропао због унутрашњих размирица у "Биосфери", а други су прекинули, како се причало, управо Абигејл и Марк.

У 3 сата ујутро 5. априла 1994, Абигејл Алинг и Марк Ван Трило, чланови прве посаде, наводно су уништили пројекат споља, отворивши једна врата са двоструком ваздушном бравом и три излаза за случај опасности са једним вратима, остављајући их отвореним око 15 минута. Поломљено је и пет стакала. Алинг је касније рекла за Чикаго Трибјун да је „сматрала да је Биосфера у ванредном стању... Ни на који начин то није била саботажа. То је била моја одговорност“. Око 10% ваздуха биосфере је за то време размењено са спољашњим, према системском аналитичару Донели Медоуз , која је примила поруку од Алинг у којој се каже да су она и Ван Трило сматрали својом етичком дужношћу да онима који су унутра дају избор између наставили са драстично измењеним људским експериментом или отишли, пошто нису знали шта је посади речено о новој ситуацији.

 

 

„Дана 1. априла 1994. године, око 10 сати ујутро ... лимузине су стигле на локацију биосфере ... са два инвестициона банкара које је ангажовао господин Бас... Они су стигли са привременом забраном приступа да преузму директну контролу над пројектом... Са њима је било 6-8 полицајаца које је ангажовала организација Бас... Одмах су променили браве на канцеларијама... Сви комуникациони системи су промењени (телефон и приступни кодови), и било нам је онемогућено да примамо било какве податке о безбедности, раду и истраживању Биосфере 2."

Алинг је у свом писму неколико пута нагласила да „банкари” који су изненада преузели „ништа нису знали ни технички ни научно, а мало о посади биосфере”.

(Стил/Цултурацолецтива)

БОНУС ВИДЕО: