Ускоро се навршава 18 година од смрти једног од оснивача, првог председника Социјалистичке партије Србије, али пре свега председника Републике Србије и Савезне Републике Југославије који је и до данас остао једна од најоспораванијих политичких фигура с краја прошлог века.

Фото: Танјуг/АП

 

Слободан Милошевић преминуо је 11. марта 2006. године, а о његовој смрти покренуле су се бројне контроверзе. Наиме, многи су тврдили да је Милошевић отрован у Хагу, као и да се временске одреднице нису поклапале. Саопштено је да је Милошевић преминуо између 7 и 9 часова ујутру, а да је стражар у 10 часова и 5 минута утврдио да је тело непомично. Међутим, Зденко Томановић је 17. марта на телевизији Б92 изјавио да је у 9:30 добио телефоном обавештење да је Слободан Милошевић у шетњи.

То је било довољно за покретање броњих спекулација и контроверзи. Занимљиво је да се годинама причало да је његово тело испоручено породици, али је мозак задржан на Холандском форензичком институту у Хагу. Наиме, његово тело је, у оквиру истраге коју је паралелно са холандским властима спровео Трибунал, подвргнуто аутопсији. Токсиколошке анализе мозга раде се дуже, те је наводно то био разлог останка његовог мозга на Институту.

Фото: Танјуг/АП

 

Како је умро Слободан Милошевић?

Након што је Милошевић мртав пронађен у својој ћелији, његово тело превезено је у Холандски форензички институт, који припаде једној од најугледнијих институција те врсте у свету.

Патолошким вештачењем наводно је утврђено да је смрт наступила услед срчаног удара, проузрокованог дугогодишњом хипертензијом и задебљањем срчаног мишића леве коморе.

Токсиколошком анализом пронађени су трагови препарата за снижавање притиска који су Милошевићу били преписани, али и неких других лекова - углавном седатива - које је, како пише у извештају, узимао на своју руку.

Ништа од тога, међутим, није могло да изазове срчани удар, тако да је коначан закључак да је смрт била природна.

"Никакав отров, нити било која хемијска супстанца која би могла да доведе до смрти нису нађени у телу... Нису уочени ни трагови насиља", речено је у извештају, на страни 12.

ФОТО: Влаховић

 

"Милошевић је убијен у Хагу"

Некадашња прва дама Србије Мира Марковић тврдила да је Милошевић убијен у Хагу, а од те тврдње није одустала до своје смрти.

- Слободан је у Хагу убијен. У Хаг је дошао болестан од срца. Није лечен, осим што га је повремено прегледао лекар опште праксе, запослен у затвору, и давао му као терапију лек против грипа - парацетамол. Временом се осећао све горе. Два пута је био на прегледу у болници у Хагу на свој захтев. На одговор за захтеве да оде тамо дуго је чекао, а затим је још дуже чекао на извештај из болнице - дијагнозу и могућу терапију. У међувремену је био све више болестан, али се и даље припремао за суђење и свакодневно одлазио на суд као да је најздравији на свету - испричала је Мира за домаће медије, а преноси Блиц.

Слободан Милошевић је сахрањен 18. марта 2006. испод липе у дворишту породичне куће у Пожаревцу.