Раније ове године док је сателит америчке агенције НАСА "Тера" прелазио изнад Мексичког залива, један од његових инструмената снимио је фотографију облака необичног изгледа.

Изгледали су као да је неко пробушио рупу на небу.

Иако необичан, овај феномен није непознат, пише Бизнис Инсајдер. Истраживачи га документују од четрдесетих година прошлог века, каже НАСА. Али, тек пре 15 година су научници коначно нашли објашњење.

Званично их зову "шупљи облаци" (cavum clouds), а толико су велики да могу да се виде и са тла и из свемира. У питању је велика празнина, обично кружног или елиптичног облика, која се може јавити у цирокумулусним или алтокумулусним облацима. Рупе су узроковане охлађеном водом у облацима која нагло испарава или се замрзава, а могу је изазвати авиони који пролазе. Формирају се кад авиони лете кроз средњи слој алтокумулусних облака, сачињених од расхлађених капљица, према студијама из 2010. и 2011.

 

 

Због своје ретке и необичне појаве, "шупљи облаци" некад се бркају са неидентификованим летећим објектима.

Научници Истраживачког центра Ленгли НАСА-е открили су 2010. године да, што је плићи угао који авион заузме да прође кроз облаке, то је већа шупљина коју оставља за собом. Анализа је показала да било који тип авиона може да произведе "шупље облаке".

Фото: Профимедиа

 

 

Да није људске технологије, такви облаци никада не би ни постојали.

Сателит "Тера" снимио је групу "шупљих облака" код западне обале Флориде 30. јануара. Више од 1.000 летова дневно са међународног аеродрома у Мајамију главни је фактор који доприноси овом феномену, наводи НАСА.

"Тера" је дизајнирана да проучава промене у Земљиној атмосфери и ефекте климатских промена. Истраживачи користе податке са сателита да мапирају утицај људских активности и природних катастрофа.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: